Društvo

PRVI PUT Zbog nacionalističkih ispada Dronjića UN uputio BiH protestnu notu!

Bosna i Hercegovina je po prvi put od UN-a dobila protestnu notu i to zbog Ivice Dronjića, bivšeg ambasadora u UN-u, inače kadra Dragana Čovića kojeg je sa amabsadorskog mjesta smijenio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nota je upućena zbog nacionalističkih ispada Dronjića.

“Ured Rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini želi informirati ministarstvo vanjskih poslova o izjavi ambasadora Ivice Dronjića za vrijeme intervjua 23. septembra 2019. na TV N1 (Dan uživo), te zatražiti pojašnjenje.

Dronjić je za vrijeme intervjua pomenuo nacionalnost rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH s namjerom da negativno predstavi navodni rejting Bosne i Hercegovine u Organizaciji ujedinjenih nacija. Želimo naglasiti da kao organizacija koja daje veliki značaj odnosu sa svim svojim 193 zemlje članice, te je zasnovana na pretpostavci punog poštovanja jednakosti i ljudskih prava, takve izjave smatramo neprihvatljivim. Bosna i Hercegovina je krajnje vrijedan partner i doprinosi radu Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije i Bosna i Hercegovina su također zasnovale i održavaju vrlo uspješno partnerstvo na razvoju programa u Bosni i Hercegovini koji je rezultirao ukupnom investicijom od 250 miliona dolara za unaprijeđenje života građana BiH u posljednje četiri godine.

Iskreno se nadamo da je izjava ambasadora Dronjića izoliran slučaj te da ne predstavlja zvanični stav ministarstva vanjskih poslova niti Vijeća ministara BiH”, stoji u dokumentu do kojeg je došla novinska agencija Patria.

Inače, Dronjić je još uvijek uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH, a nadležni u ovom ministarstvu sigurno će morati poduzeti adekvatne mjere, shodne činjenici da je BIH UN poslao notu upozorenja.

Patria

 

Related posts

Bosanskohercegovački doktori pokrenuli medicinski portal

Mladi Goražda poručili ‘Ne želimo otići iz BiH’

SAD novi centar epidemije a u Velikoj Britanij i princ Charles pozitivan na koronavirus

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment

Visit us on Facebook