Kultura

Beč: Bh. partizanski filmovi na filmskoj retrospektivi

U „Austrijskom filmskom muzeju“ u Beču održava se filmska retrospektiva „O Partigiano! Pan-European Partisan Film“ u kojem se publici predstavlja dosad najveći izbor filmova tzv. „partizanskog žanra“ nastalih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Projekat su osmislili direktor Austrijskog filmskog muzeja Michel Loebenstein i programski urednik Jurij Medan, te su u izbor uključili najznačanija tematska i žanrovska djela nastala u nekadašnjoj Jugoslaviji, Sovjetskom Savezu, Češkoj, Njemačkoj, Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Portugalu i drugim evropskim zemljama.

U okviru retrospektive prikazuju se klasici sedme umjetnosti poput fimova „Rim, otvoreni grad“ (1945) Roberta Rosellinija, „Kanal“ Andrzeja Vajde (1957) ili „Dođi i vidi“ (1985) Elema Klimova.

Filmski centar Sarajevo u okviru retrpospektive ima najviše filmova sa prostora bivše Jugoslavije ali i čitave Evrope, pa tako publika u Beču može gledati velike spektakle partizanskog filma snimljene u produkciji bh. filmskih kuća „Bosna film“ i „Sutjeska filma“. To su filmovi „Kozara“ (1962) i „Bitka na Neretvi“ (1969) Veljka Bulajića, „Sutjeska“ (1973) Stipe Delića, kao i kultne klasike tzv „partizanskog vesterna“ Hajudina Šibe Krvavca „Diverzanti“ i „Valter brani Sarajevo“.

Retrospektiva je otvorena krajem oktobra i traje do početka decembra ove godine.

Organizatori su se odlučili da sve filmove prikažu u orginalnim formatima na kojima su filmovi snimljeni – 35 filmskoj traci.

Retrospektiva je izazvala veliki interes u evropskim filmskim krugovima, dok je upravo održana projekcija filma „Valter brani Sarajevo“, po riječima samih organizatora,  oduševila mnogobrojnu austrijsku publiku u Beču, saopćio je Press Filmski centar Sarajevo.

BHDINFODESK

Related posts

Srednjoškolke osvojile zlatnu medalju u Rumuniji za najbolji kratkometražni film

Košenje trave na Kupresu uvršetno na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a

BHD Info Desk Administrator

ODRŽANA 8. SARAJEVSKA PJESNIČKA RADIONICA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment