Kultura

BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL ODRŽATI ĆE SE OD 8. DO 11. APRILA 2020. GODINE U NJUJORKU

banner

KONKURS ZA PRIJAVU FILMOVA ZATVARA SE 15. FEBRUARA 2020. GODINE 

Sedamnaestogodišnji Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) održati će se u Njujorku od srijede, 8. aprila, do subote, 11. aprila 2020. godine!

BHFF promoviše raznolikost Bosne i Hercegovine u SAD-u, služi kao čvrsta veza između bh. dijaspore u Njujorku i njene domovine, te predstavlja bosansku kulturu široj njujorškoj publici. Od skromnog početka prije sedamnest godina, festival je prerastao u svojstven njujorški fenomen kojeg uvažuju filmski stvaralaci, producentske kuće, i opšta filmska zajednica. Pored takmičarskih i specijalnih programa koji skupa prikazuju oko 15 filmova godišnje, BHFF također priređuje interaktivne, kolaborativne događaje koje služe kao platforma za bitne dijaloge između gostiju, većinom filmski stvaralaci sa Balkana, i mnogobrojne njujorške publike.

Zvanični konkurs za prijavu filmova za BHFF je otvoren do 15. februara 2020. godine. Filmski odbor BHFF-a će birati filmove u nekoliko kategorija, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival namjerava predstaviti filmove bh. reditelja, bh. produkcije i koprodukcije, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Među nagrađenim filmovima tokom festivala u 2019. godini su najbolji igrani film Sam samcat, režisera Bobe Jelčića u kojem je nagradu žirija za najbolju glumu u ulozi Marka odnio Rakan Rushaidat. Ado Hasanović je dobio nagradu žirija za najbolji kratki film Nomofobija, dok je nagrada za najbolji dokumentarni film u izboru žirija dodjeljena Bojanu Bodružiću za film Muzej zaboravljenih trijumfa. Film Marte Hernaiz Pidal Kaotični život Nade Kadić odnio je nagradu publike za najbolji film BHFF-a 2019. Posebno priznanje žirija BHFF 2019 pripisano je dokumentarnom filmu Sestre Zdenka Jurilja. Vidite više o ovim filmovima.

Festival je u proteklih šestnaest godina posjetio širok dijapazon gostiju i učesnika, od proslavljenih filmskih stvaralaca do novih mladih režisera.

BHFF je projekat neprofitne organizacije koji u potpunosti vode volonteri. Konkurs za prijavu filmova zatvara se 15. februara 2020. godine. Više informacija o pravilima prijave, kao i formular za prijavu možete naći ovdje.

BHDINFODESK

Related posts

Jajce: U petak, svečano će biti otvorene 39. Pozorišne/Kazališne igre BiH

BHD Info Desk Administrator

Unproforsko kopile, roman Vezuva Bašića Baše preveden na danski jezik

Urednik BiH Info Desk

Amira Medunjanin novi album „For Him and Her“ posvetila legendama Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment