Kultura

BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL ODRŽATI ĆE SE OD 8. DO 11. APRILA 2020. GODINE U NJUJORKU

banner

KONKURS ZA PRIJAVU FILMOVA ZATVARA SE 15. FEBRUARA 2020. GODINE 

Sedamnaestogodišnji Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) održati će se u Njujorku od srijede, 8. aprila, do subote, 11. aprila 2020. godine!

BHFF promoviše raznolikost Bosne i Hercegovine u SAD-u, služi kao čvrsta veza između bh. dijaspore u Njujorku i njene domovine, te predstavlja bosansku kulturu široj njujorškoj publici. Od skromnog početka prije sedamnest godina, festival je prerastao u svojstven njujorški fenomen kojeg uvažuju filmski stvaralaci, producentske kuće, i opšta filmska zajednica. Pored takmičarskih i specijalnih programa koji skupa prikazuju oko 15 filmova godišnje, BHFF također priređuje interaktivne, kolaborativne događaje koje služe kao platforma za bitne dijaloge između gostiju, većinom filmski stvaralaci sa Balkana, i mnogobrojne njujorške publike.

Zvanični konkurs za prijavu filmova za BHFF je otvoren do 15. februara 2020. godine. Filmski odbor BHFF-a će birati filmove u nekoliko kategorija, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival namjerava predstaviti filmove bh. reditelja, bh. produkcije i koprodukcije, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Među nagrađenim filmovima tokom festivala u 2019. godini su najbolji igrani film Sam samcat, režisera Bobe Jelčića u kojem je nagradu žirija za najbolju glumu u ulozi Marka odnio Rakan Rushaidat. Ado Hasanović je dobio nagradu žirija za najbolji kratki film Nomofobija, dok je nagrada za najbolji dokumentarni film u izboru žirija dodjeljena Bojanu Bodružiću za film Muzej zaboravljenih trijumfa. Film Marte Hernaiz Pidal Kaotični život Nade Kadić odnio je nagradu publike za najbolji film BHFF-a 2019. Posebno priznanje žirija BHFF 2019 pripisano je dokumentarnom filmu Sestre Zdenka Jurilja. Vidite više o ovim filmovima.

Festival je u proteklih šestnaest godina posjetio širok dijapazon gostiju i učesnika, od proslavljenih filmskih stvaralaca do novih mladih režisera.

BHFF je projekat neprofitne organizacije koji u potpunosti vode volonteri. Konkurs za prijavu filmova zatvara se 15. februara 2020. godine. Više informacija o pravilima prijave, kao i formular za prijavu možete naći ovdje.

BHDINFODESK

Related posts

RIFET BAHTIJARAGIĆ – DOBITNIK “MALOG PRINCA” – KANDIDAT ZA NOBELA

Editor

POD PRAŠINOM ZABORAVA

NOVI BROJ STAVA U BIH I DIJASPORI

Editor

Leave a Comment