Kultura

Svečano otvaranje Međunarodnog festivala „Pozorište bez granica 2023“u Tuzl 21.avgusta 

banner

U organizaciji Draft teatra Tuzla otvara se 23 put Međunarodni festival „Pozorište bez granica sa područja Balkana. Kako je istaknuto na održanoj press konferenciji , Festival će se održati u Narodnom pozorištu Tuzla od 21.08.-25.8.2023 u 19:30 h uz pet gostujućih predstava pozorišta iz regije , uz otvaranje 10.samostalne izložbe“Ulysses“ Miluna Lutovca u foajeu Narodnog pozorišta Tuzla u 19 sati na dan otvaranja festivala. Svakako treba pripomenuti da je izložba organizovana u sklopu festivala „Pozorište bez granica 23“ , a slikar Milan Lutovac je teoretičar umjetnosti angažovan na Univerzitetu Donja  Gorica u Podgorici. Izložena djela će svakako i oduševiti pred otvaranje festivala mnogobrojnu publiku da pogledaju njegovu umjetnost koja sa slikarskom maštom, radoznalošću i neprestanim preispitivanjem sa samim sobom , a njegova djela uz dinamiku pokreta i pomoću eksplozije boja koje iz vremena stvaranja svijeta razlivaju po njegovom platnu , daje izuzetno bogatstvo crnogorskoj savremenoj likovnoj sceni.

Festival se otvara predstavom „Pljusak“ , komedijom u režiji Marka Sabljakovića , koprudukcije Gradskog amaterskog kazališta Županja i kazališta Mika Živković Retkovci , Hrvatska .
U utorak 22.8.2023 na repertoaru je „Komedija o odrastanju „ burleska 15+ , režije Novica Bogdanović , Dis teatar Banja Luka , BiH.

U srijedu 23 .8.2023. je predstava „Kovači“ , komedija , režija Boro Nenić , BAG teatar Boljevci , Srbija
U četvrtak 24.8.2023. je predstava „Samoubistvo u samoodbrani“ , komedija , režije Marjan Angelovski i  Aleksandar Jovanovski, Alternativni teatar Otpišani Skopje , Makedonija.

U petak na zatvaranju festivala će se odigrati predstava „Bajka o pozorištu“ komedijom u režiji Dušana Aškovića , Pozorišta Raše Plaovića, UB Srbija.

Direktor Draft teatra, Dragan Tešić ističe da će se pet dana publika zabaviti uz lijepo druženje i pozivamo sve građane i turiste kojih je pun grad , da prisustvuju predstavama, a nadamo se da je i sadržaj predstava ovog festivala baš u skladu sa vremenom ovog ljeta. Enver Hasić, glumac i reditelj ističe , da sve što traje 23 godine ima vrijednost , a ove godine gostujuće prestave iz Hrvatske, Srbije , Crne Gore, Makedonije i BiH ima svrhu da se publika zabavi uz druženje i proširujemo prijateljstvo i sklapamo nove granice , bez granica koliko traje 23. Festival „Pozorište bez granica“.

Ulaz za sve predstave je besplatan , a sve predstave se održavaju u 19:30 h.

Duška REBIĆ

Related posts

Sarajevo: KAMENO BLAGO STARE BOSANSKE DRŽAVE

Njemica Havu repa i na bosanskom jeziku

Editor

“Dubioza kolektiv” sinoć oduševila fanove u Birminghamu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment