BiH dijaspora

Bošnjaci iz Rotterdama uskoro u novoj džamiji

banner

Islamski kulturni centar “Selam” Rotterdam sumirao je proteklih dana rezultate izuzetno uspješne donatorske večeri za kupovinu novog objekta za džamiju, te o njima izvijestio članove i simpatizere.

Iako su najstariji džemat u sastavu Islamske zajednice Bošnjaka u Kraljevini Holandiji i u vlasništvu imaju džematske prostorije (dva spojena stana) još od 1991. godine, posljednjih godina osjetila se potreba za kupovinom novog prostora pošto je postojeći odavno postao pretijesan.

Adekvatan objekat za najveći bošnjački džemat u zemljama Benelux-a po cijeni od 665.000 eura pronađen je početkom ove godine na adresi Groenezoom 256 t/m 260 u južnom dijelu Rotterdam,a a riječ je o bivšoj protestantskoj crkvi koja se s dva objekta i zemljištem prostire na površini od 1056 m/2.

No, da bi predugovor o kupovini bio i realiziran pred bosnjacku zajednicu u ovom gradu istaknut je ne mali zahtjev. Na racunu je bilo samo 325.000 eura pa je u kratkom roku trebalo prikupiti oko 340.000 eura. Prema slovu ugovora kompletna isplata se mora izvršiti do 31. decembra 2019. godine, inače će ugovor biti ništavan pa su svi volonteri džemata odmah prionuli na posao.

Akcija širih razmjera pokrenuta je u proljeće a odazvali su se mnogi donatori, posebno bošnjački biznismeni, vlasnici privatnih preduzeća u Holandiji. No, da bi projekat bio okončan, za ovu svrhu brižljivo je pripremljena donatorska večer koja je prevazišla očekivanja mnogih. U velikoj dvorani “Diamond Plaza” u Rotterdamu, pred oko 800 Bošnjaka koji su stigli iz mnogih gradova Holandije, ali i susjednih zemalja Evropske unije, uz prigodan program i večeru taj posao je na ogromno zadovoljstvo organizatora i velikog broja volontera uspješno okončan.

– Ukupan prihod donatorske večeri, uključujući i dvije obećane donacije od 20.000 eura koje će biti uplaćene na račun, prihod od ulaznica, prodaje hrane i pića, i ostalih proizvoda, a čija je prodaja namijenjena za kupovinu prostora je 155.840 eura. Kada se odbiju troškovi organizacije od 6.514 eura, ukupni prihod je 149.326 eura, saopćeno iz Izvršnog odbora IKC “Selam” Rotterdam koji se zahvalio svim posjetiocima i donatorima.

– Jako smo zadovoljni dosadašnjom akcijom, pa iako nam nedostaje još oko 15.000 eura više uopće nemamo straha da li ćemo isplatiti objekat do kraja godine jer uplate stižu svakodnevno od novih donatora. Važno je istaći da će nas pomoći i braća iz turskih džemata, kako iz Diyaneta tako i Milli Gorus organizacija koje okupljaju turski narod ovdje tako da i tu očekujemo finansijsku podršku na čemu smo im posebno zahvalni, rekao nam je ing. Ahmo Turbo, predsjednik Odbora za kupovinu objekta za džamiju, presretan zbog sloge, solidarnosti i dobročinstva njegovih sunarodnjaka u zemlji tulipana.

Uspješna donatorska večer osokolila je čelnike IKC “Selam” iako posao s dosadašnjom akcijom ni izbliza nije iscrpio planirane potrebe. Prema pripremljenom planu odmah po isplati objekta slijedi značajno investiranje u rekonstrukciju bivše crkve i stambenog prostora s dva stana te prilagođavanje 550 m/2 korisnog prostora za novu džamiju roterdamskih Bošnjaka.

Osim centralnog prostora za mesdžid, abdesthana, kancelarijskog prostora, poseban kutak dobili bi djeca, omladinske sekcije i aktiv žena. Za obimne radove koji će početi vrlo brzo, prema riječima ing. Ahme Turbo, potrebno će biti izdvojiti dodatnih 250.000 eura.

Sve uplate donacija mogu se izvršiti na bankovni IBAN broj IKC “Selam” Rotterdam otvoren samo za ovu svrhu – NL51 INGB 0005 1675 53.

Piše: Alosman Husejnović

Related posts

Njemačka – obećana zemlja za mlade inženjere iz BiH

(Video) Emir Hodžić o borbi protiv korone na Novom Zelandu: Juče je testirano 26.000 građana

BHD Info Desk Administrator

Norveška: Svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Leave a Comment