BiH dijaspora

Švedska:Svečana akademija povodom Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj BHRF, Bosansko hercegovačkog omladinskog Saveza BHUFe i Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena BHSSZ, uz podršku NBV-a, u Väranmu će se 16. novembra obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine svečanom akademijom i 24. Saveznom smotrom kulture i školstva.
Domaćin Savezne smotre je bh. udruženje „BiH“ Gislaved.

Na svečanoj akademiji o Bosni i Hercegovini govoriće bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević, evropski parlamentarac Jasenko Selimović i pisac i akademik Abdulah Sidran. Istovremeno, Rezak Hukanović obaviće promociju svog romana „Deseta vrata pakla“, a u programu će učestvovati i gosti Bećir Čaluk i prof. dr Jasmina Talam.

– Ovo je važan događaj za sve nas, kaže Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj. Akademijom ćemo svečano obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a 24. Saveznom smotrom kulture i školstva predstavićemo najbolje sadržaje sa naših regionalnih manifestacija. Biće to kruna godišnjeg djelovanja, jer u Värnamo dolaze najbolja bh. udruženja u Švedskoj.

Među njima su „Most“ Västerås, KUD „Zlatni behar“ Arboga, „BiH“ Norrköping, „Behar“ Göteborg, „BiH“ Värnamo, „BiH“ Gislaved, „Bosna“ Borås, „Ljiljan“ Landskrona, „Rubin“ Eslöv, BKF „Sarajevo“ Malmö, „Ljiljan“ Växjö, „Bosanska krajina“ Malmö i „Sarajevo“ Jönköping.

Oko 500 učesnika takmičiće se u tri discipline: folklor, hor i ritmičke igre. Njihov nastup pratiće članovi stručnog žirija. Folklorne i ritmičke igre ocijenjivaće Sabahudin Braco Hodžić, tradicionale nošnje dr Svetlana Bajić, a muziku i horove Zorana Guja, Lejla Čaušević Karačić i Zanin Berbić.

Nakon manifestacije biće održana stručna predavanja učesnicima iz oblasti folklora i etnologije. Dr Svetlana Bajić govoriće o tradicionalnim nošnjama naroda BiH, a Sabahudin Braco Hodžić o igrama naroda BiH.

U toku smotre prof. dr Jasmina Talam predstaviće svoju knjigu „Bosanci u Švedskoj“, a novinar i publicista Branko Tomić knjige „Švedskom Bosna probeharala“, „Olimpijski spomenar“ i „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“. Svoj rad prezentiraće i Udruženje naših pčelara u Švedskoj.

Po završetku za učesnike će biti organizirana zabava i druženje u prostorijama udruženja ”BiH” u Gislavedu.

Related posts

Tešanj: Tarik Panjalić ostavio posao u Njemačkoj i preuzeo kultnu “Kahvu”

Urednik BiH Info Desk

Umjesto “IN MEMORIAM”: KUDA IDE BIH DIJASPORA(2)- Alija O. Resulović: Prolaze godine, a potencijale dijaspore, njen značaj, ulogu i mjesto u razvoju Bosne i Hercegovine vlasti nikako da shvate i prihvate

BHD Info Desk Administrator

Engleska: Reperi Emko i Frenkie snimili atraktivan muzički spot za pjesmu Addicted

Leave a Comment