BiH dijaspora

Druga strana odlaska: Građani dižu kredite i napuštaju BiH, a žiranti otplaćuju dugove

banner

Prema posljednjim podacima od 2013. godine, BiH je napustilo više od 210.000 građana. Značajan broj onih koji odlaze trbuhom za kruhom, nastojao je prevariti banke ili žirante, podižući kredite koje nikad nisu namjeravali vratiti.

Mnogo slučajeva

Potvrdio nam je to i Jovica Cvjetković, predsjednik Udruženja žiranata BiH. Kako je rekao, zastrašujuće je mnogo takvih slučajeva zabilježeno u posljednjih čak 10 godina, od kada postoji Udruženje.

– Nije toliki problem ako bh. građanin ode u Ameriku ili Kanadu. Te zemlje ne dozvoljavaju ulazak ukoliko nisu izmirene sve obaveze. Pod tim mislim i na kredite i na dug prema državi – rekao je Cvjetković.

Najviše građana BiH otišlo je, ipak, u Njemačku, Austriju i Švicarsku. Samo u Njemačkoj 2017. i 2018. godine skoro 50.000 građana prijavilo je boravak.

– Te zemlje ne traže nikakve potvrde o tome imaju li dugove ili ne, njih to ne znaima. No, po službenoj dužnosti, on ne može dobiti pasoš, jer postoji Zakon o putnim ispravama, koji kaže da, ako osoba ima dugovanja, neće dobiti putnu ispravu. Na to mislim ako je ta osoba dobila dopis suda, neće dobiti isprave – pojasnio je Cvjetković.

Sudska zabrana

Dodaje da ko god otplaćuje tuđi dug, ukoliko ima sudsku presudu ili rješenje, može se obratiti Udruženju.

– Osobama koje su digle kredit i namjeravaju ići vani, put se može sudski uskratiti. Alarmantno je da u svakoj općini postoji barem deset takvih žiranata – rekao je Cvjetković.

Građani prije odlaska, vjerovatno, dižu u bankama kredit, koji im služi kao kapital za život u inozemstvu.

A. Čengić / Avaz.ba

Related posts

Sinoć u Sarajevu otvorena izložba ‘Identity’ fotografa Mladena Pikulića

BHD Info Desk Administrator

Švedska: ”Behar” Skövde je spašen, komuna im kupuje novi objekat

BHD Info Desk Administrator

BOŠNJACI SLOVENIJE PISALI SCHMIDTU Imamo osam zahtjeva, rok za odgovor je 14. mart

Editor

Leave a Comment