BiH dijaspora Najčitanije

Berlin: Podignuta spomen-ploča Bosancu kojem se divi cijela Njemačka

banner

Na zgradi Visoke umjetničke škole – Kunsthochschule Weißensee, na adresi Bühringstraße 20, 13086 Berlin-Weißensee, Uprava Senata grada Berlina za kulturu i Evropu (Die Senatsverwaltung für Kultur und Europa ) otkrila je 23. oktobra ove godine spomen-ploču uglednom arhitekti, dizajneru, profesoru i bauhausovcu – Selmanu Selmanagiću.

Selman Selmanagić (Srebrenica, 1905-Berlin, 1986) jedan je od najuglednijih arhitekata i dizajnera nekadašnjeg DDR-a i jedno je od najznačajnijih imena njemačke moderne i savremene arhitekture koji je čuvao u svom radu i pedagoškoj praksi tradiciju najvažnije škole evropske umjetničke avangarde, Bauhaus, na kojoj je diplomirao na Odsjeku za arhitekturu, u Dessau-u, 1932. godine.

Punih dvadeset godina predavao je na Visokoj umjetničkoj školi – Kunsthochschule Weißensee u Berlinu i bio je član Kolektiva za planiranje za obnovu grada Berlina nakon Drugog svjetskog rata (1945-50) otkuda i njegovo izuzetno mjesto u kulturnoj memoriji grada jer je zaslužan za obnovu najznačajnijih spomenika kulture grada Berlina (berlinske katedrale, Humboldt unverziteta, Neue Wache…) kao i za izgradnju najvećeg stadiona u Istočnom Berlinu (1950). Ostao je zapamćen i kao klasik njemačkog dizajna kroz projekte uređenja brojnih interijera i dizajn namještaja, osobito poznate Stolice za seminare (Seminarstuhl, 1949) koja je bila dijelom interijera svih školskih ustanova u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Uz postavljanje spomen-ploče (Berliner Gedenktafel), u Visokoj umjetničkoj školi – Kunsthochschule Weißensee u Berlinu bila je organizirana i izložba u čast Semanagićeve diplome br. 100 (u okviru projekta obilježavanja stogodišnjice škole Bauhaus – «bauhaus100») kao i niz prigodnih predavanja koja su ukazala na značaj i mjesto S. Selmanagića u evropskoj kulturnoj historiji.

O Selmanu Selmanagiću na našem portalu više možete pročitati na ovom https://bhdinfodesk.com/2018/04/13/selman-selmanagic-bosanac-kojem-se-divi-cijela-njemacka/

Related posts

Chicago: Predstavljeno idejno rješenje za spomen-obilježje prijedorskim žrtvama

Ed Husić je novi ministar industrije u Vladi Australije

Urednik BiH Info Desk

Velika Britanija: Otvoreno pismo preživjelih boraca Armije BiH iz Srebrenice Muje Delića i Huse Bektića organizaciji “Remembering Srebrenica”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment