BiH dijaspora Najčitanije

Berlin: Podignuta spomen-ploča Bosancu kojem se divi cijela Njemačka

Na zgradi Visoke umjetničke škole – Kunsthochschule Weißensee, na adresi Bühringstraße 20, 13086 Berlin-Weißensee, Uprava Senata grada Berlina za kulturu i Evropu (Die Senatsverwaltung für Kultur und Europa ) otkrila je 23. oktobra ove godine spomen-ploču uglednom arhitekti, dizajneru, profesoru i bauhausovcu – Selmanu Selmanagiću.

Selman Selmanagić (Srebrenica, 1905-Berlin, 1986) jedan je od najuglednijih arhitekata i dizajnera nekadašnjeg DDR-a i jedno je od najznačajnijih imena njemačke moderne i savremene arhitekture koji je čuvao u svom radu i pedagoškoj praksi tradiciju najvažnije škole evropske umjetničke avangarde, Bauhaus, na kojoj je diplomirao na Odsjeku za arhitekturu, u Dessau-u, 1932. godine.

Punih dvadeset godina predavao je na Visokoj umjetničkoj školi – Kunsthochschule Weißensee u Berlinu i bio je član Kolektiva za planiranje za obnovu grada Berlina nakon Drugog svjetskog rata (1945-50) otkuda i njegovo izuzetno mjesto u kulturnoj memoriji grada jer je zaslužan za obnovu najznačajnijih spomenika kulture grada Berlina (berlinske katedrale, Humboldt unverziteta, Neue Wache…) kao i za izgradnju najvećeg stadiona u Istočnom Berlinu (1950). Ostao je zapamćen i kao klasik njemačkog dizajna kroz projekte uređenja brojnih interijera i dizajn namještaja, osobito poznate Stolice za seminare (Seminarstuhl, 1949) koja je bila dijelom interijera svih školskih ustanova u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Uz postavljanje spomen-ploče (Berliner Gedenktafel), u Visokoj umjetničkoj školi – Kunsthochschule Weißensee u Berlinu bila je organizirana i izložba u čast Semanagićeve diplome br. 100 (u okviru projekta obilježavanja stogodišnjice škole Bauhaus – «bauhaus100») kao i niz prigodnih predavanja koja su ukazala na značaj i mjesto S. Selmanagića u evropskoj kulturnoj historiji.

O Selmanu Selmanagiću na našem portalu više možete pročitati na ovom http://bhdinfodesk.com/2018/04/13/selman-selmanagic-bosanac-kojem-se-divi-cijela-njemacka/

Related posts

Rade Šerbedžija: U Los Angelesu, umro je moj prijatelj Adem Slipac

Editor

U Sarajevu 13. i 14. juna 2018. konferencija „Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu“: Jedinstvena prilika da bh. vlast odgovori na pitanje šta je sa dugogodišnjim zahtjevima bh. dijaspore, da li će oni ikada biti riješni?????

Urednik BiH Info Desk

BOŠNJAČKI CENTAR POSJETILI SLUŽBENICI ADMINISTRACIJE GRADONAČELNIKA NEW YORKA

Editor

Leave a Comment