Društvo

Bosansko Grahovo: Nemaju vrtić, školu, dom zdravlja, propao “uvoz” albanskih nevjesta…

Bosansko Grahovo je i 25 godina nakon rata jedna od najrazorenijih i najpustijih općina u Bosni i Hercegovini. Povratak je davno prestao, a već godinama se i broj ono malo povratnika smanjuje zbog novog iseljavanja i sve većeg mortaliteta te sve manjeg nataliteta. Nije pomogao ni projekt “uvoza” albanskih nevjesta kako bi se povećao broj brakova i natalitet, jer su vidjele da iz zavičajne pustinje dolaze u goru, bosanskograhovsku.

Malo đaka

Godinama nema ni srednje škole zbog nedostatka učenika, koji svi stanu u kombi i idu na nastavu u Drvar. I osnovaca je sve manje i svi idu u gradsku školu, pješačeći ili vozeći se kilometrima. Bosansko Grahovo nema ni vrtić ni neku kulturnu instituciju, donedavno nije imalo ni apoteku, nema ni dom zdravlja ni bolnicu, već samo ambulantu, u koju u posljednjih nekoliko godina sedmično na nekoliko sati dođe ljekar iz Drvara prensi Avaz.

Stanovništvo, mahom starije, živi od mizernih penzija, poljoprivrede i stočarstva. No, i tu se snalaze kako umiju. Zapostavljeni od viših nivoa te lokalne vlasti, koja se godinama “o sebi zabavila”, Grahovljani pokušavaju ponešto riješiti preko nekoliko nevladinih organizacija i projekata, prvenstveno uz pomoć Udruženja građanki “Grahovo”, koje predvodi Danka Zelić.

– Zdravstvena i socijalna zaštita, ali i loša infrastruktura, stalne redukcije vode, nedostatak prijevoza… samo su neki od problema s kojima su suočeni, a takva situacija dodatno komplicira život žena. Kako bismo im olakšali, organizirali smo besplatne ginekološke preglede za one koje nemaju zdravstveno osiguranje – kazala je Zelić na radionici priređenoj u Bosanskom Grahovu uz podršku Fondacije CURE i Fondacije za osnaživanje žena, koju finansira Evropska unija kroz projekt “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”.

Srednja škola ne radi zbog nedostatka učenika

Autobuske linije

Prema riječima Zelić, građane iz ambulante upućuju u Drvar, koji je od Bosanskog Grahova udaljen 30 kilometara, ali ako je u pitanju specijalistički pregled, ponovo ih vraćaju u Livno, koje je od Drvara udaljeno više od 110 kilometara, a nema nikakve autobuske linije. Zimi su brojna sela danima odsječena od glavnih komunikacija.

Na probleme je ukazao i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Darko Sarić, posebno ističući marginalizaciju žena i djece, koji probleme najteže podnose. On je podsjetio i na nedostatak centra za socijalni rad i vrtića.

Najlošije zdravstvo u BiH

– Ova općina ima najlošiju zdravstvenu zaštitu u Bosni i Hercegovini! Zbog nedostatka političke volje, ambulanta još nije pripojena Domu zdravlja Livno, što bi donekle riješilo ovaj problem –  kazao je Sarić, dodavši da su u ovom mandatu promijenjena tri načelnika te da su problemi građana, zbog političke situacije, stavljeni u drugi plan.

Učesnici radionice podsjetili su da je danas u Bosanskom Grahovu, od prijeratnih 10.000 stanovnika, tek oko 3.000, s tendencijom daljnjeg opadanja

A. Kamber

Related posts

Vlada BiH sve više miliona daje se za ugovore o djelu!

Editor

Državljanima BiH dopušten tranzit preko Hrvatske do Neuma

BHD Info Desk Administrator

New York: Sejdo i Selma Mulić na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment