Društvo

Danas sa Crnog vrha starta “Marš mira 2020”

banner

Marš mira 2020, iako u otežanim uslovima u organizacijskom smislu zbog pandemije koronavirusa, krenuti će danas u 9 sati sa Crnog vrha.

Nažalost, navode organizatori, zbog aktuelne situacije učesnici nisu u mogućnosti krenuti iz Nezuka kao proteklih godina.

Međutim, dodaju, važno je da Marš mira bude održan s ciljem sjećanja i odavanja počasti svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine, kao i odavanja  poštovanja preživjelima.

Ovogodišnji “Marš mira” će takođe biti održan u tri etape, tako da će sutra učesnici prenoćiti u Glodima gdje će biti formiran kamp. Drugu noć  (9. jula) kamp će biti formiran u Mravinjcima. Dolazak učesnika Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari očekuje se u poslijepodnevnim satima 10. jula.

“Na čelu Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari ući će majke Srebrenice. Ovim činom ukazujemo na njihovu borbu za istinu i pravdu svih godina koje su iza nas. Molim učesnike ovogodišnjeg Marša mira da budu dostojanstveni, da se pridržavaju svih pravila i uputstava kako bi sve proteklo u najboljem redu. Posebno se to odnosi na pridržavanje mjera s ciljem prevencije širenja korona virusa, kao što je nošenje maske i držanje fizičke distance. Obzirom da će najveći broj učesnika Marša mira biti ljudi koji su preživjeli put smrti iz jula 1995. godine ne sumnjam da će biti odgovorni prema sebi, ali i prema drugima. Timovi doktora i ostalih službi će biti na terenu, i pružit će svim učesnicima adekvatnu podršku. Molim i sve ostale građane koji u narednim danima budu dolazili u Srebrenicu i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari da poštuju mjere. Pored toga, osim 11. jula Srebrenicu mogu posjetiti svaki drugi dan”,  poručuje Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Članovi Organizacionog odbora na čelu sa predsjednikom Hamdijom Fejzićem odati će počast narodnom heroju kapetanu Hajrudinu Mešiću i komadantu Ejubu Goliću. 

BHDINFODESK

Related posts

Sve o korona-derneku: Ko je učestvao, ko je kažnjen i smijenjen, ko će nam pjevati na bajramskom sijelu?

Editor

Fond za humanitarno pravo: Negiranje genocida ustaljena je praksa srbijanskih zvaničnika

BHD Info Desk Administrator

Martina i zastava na pola koplja: Kad ljudskost nadvlada diplomatiju

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment