BiH dijaspora

Norveška: BiH građani u više gradova odat će počast žrtvama srebreničkog genocida

banner

Bosanskohercegovački građani u Norveškoj će 11. jula 2020. obilježiti 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Aktivnosti, kojima će se odati počast žrtvama srebreničkog genocida, održavat će se od 12 do 18 sati u sljedećim gradovima: Oslu, Drammenu, Sarpsborgu, Lillehammeru, Kristiansandu, Stavangeru, Bergenu i Trondheimu.

Uzimajući u obzir aktuelne okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa i činjenicu da istinu treba približiti običnom čovjeku u društvima van Bosne i Hercegovine, ovaj datum će se obilježiti tako što će po troje naših građana stajati na najfrekventnijem mjestu u spomenutim gradovima, ističu iz Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

– Svaki tim će imati prelijepo urađen stajaći plakat. Na plakatu će, između ostaloga, biti QR kod kojeg ćemo savjetovati prolaznicima da skeniraju jer će tu naći detaljne i precizne informacija o genocidu u Srebrenici. Zbog situacije sa koronom, nismo u mogućnosti, a i ne smijemo dijeliti nikakav štampani materijal. Zato je QR kod vrlo praktično rješenje, objašnjavaju iz ove organizacije i dodaju kako će članovi timova na sebi imati bijele majice sa brojem žrtava i na posebnom plakatu QR kod, kojeć držati i nuditi prolaznicima da skeniraju.

Kada je riječ o Oslu, pet timova će biti na pet prometnih lokacija: Grønlandstorg, Stortinget, Aker Brygge (Nobelsenter), Majostuen i Grunnerløkka (øvre).

U ostalim (već pomenutim) gradovima će biti po jedan tim na centralnom trgu u svakom gradu – u isto vrijeme, u 12 sati. Dešavanja sa svih ovih lokacija će biti prenošeni uživo na Facebook stranici Saveza udruženja bh. građana u Norveškoj, kao i na stranici Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

BHDINFODESK

Related posts

Đemila Talić Gabriel izabrana za savjetnika pri Multikulturalnom savjetodavnom vijeću policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 206/94: TUŽAN KRAJ JEDNE KARIJERE

Urednik BiH Info Desk

Dan bošnjačke dijaspore: Dijaspora je imala veliki udio u reafirmaciji našeg identiteta

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment