BiH dijaspora Najčitanije

Hercegovci na Pantovčaku: Zoran Milanović porijeklom je iz Livna, a supruga Sanja iz Tomislavgrada

banner

Zoran Milanović, novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske, porijeklom je iz naše zemlje. Milanovićev djed je iz Livna, a zanimljivo je kako i prva dama ima korijene u našoj zemlji, u Tomislavgradu.

Milanović je rođen u Zagrebu 1966. godine, a još njegov djed se preselio iz Livna u Sinj. Djed je zaslužan i za tretiranje Milanovićeve porodice partizanskom.

Novi predsjendik Hrvatske prvo se zapošljava na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a zatim 1993. godine u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje ga na posao prima ministar Ivan Šimonović.

Godinu dana kasnije odlazi u mirovnu misiju OESS-a u ratni Azerbejdžan, u okupirani Gorski Karabah gdje boravi 45 dana.

Savjetnik u hrvatskoj misiji pri Evropskoj uniji i NATO-u u Briselu postaje 1996. godine, gdje dvije godine kasnije završava postdiplomski studij evropskog i komparativnog prava na Flamanskom univerzitetu u Briselu. Nakon toga se 1999. vraća u Ministarstvo vanjskih poslova.

Poznatiji dio Milanovićeve biografije kreće nakon izbora za predsjednika SDP-a 2007. godine. Stranački sabor bira ga na tu funkciju nakon smrti Ivice Račana. Premijer Hrvatske postaje 2011. godine.

Prva dama Hrvatske Sanja Milanović djevojački se preziva Musić. Kako prenose mediji, njen djed je još davnih godina iz okolice Tomislavgrada preselio u Zagreb. U
knjizi “Zoran Milanović – politička biografija” Robert Bajruši navodi da je porodica Musić hercegovačkog porijekla i prilično patrijarhalno orijentisana.

Related posts

Mirza Kurtagić: Od izbjeglice iz Vlasenice do sudije na Svjetskom rukometnom prvenstvu!

U SRCU NEW YORKA OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI BIH

Editor

Prepis Povelje Kulin bana biće dostavljen određenim muzejima i bibliotekama u Kanadi

Editor

Leave a Comment