BiH dijaspora

MLADIĆ SA 94.: Družimo se i prijateljujemo više od dvije decenije

Hadži Asim Hadžiselimović, najstariji je član bh. zajednice u Sydneyu, a najvjerovatnije i u Australiji, gdje se doselio prije 21 godinu kao prognanik iz Banja Luke. Rođen je u Travniku 1926. gdje je odrastao i radio kao trgovački putnik za “Borac Travnik”, a kasnije se s porodicom preselio u Banja Luku nastavljajući posao trgovačkog putnika sve do penzije. Prije dolaska u Sydney proveo je 6/7 godina zajedno sa ženom, kćerkom i zetom u Hamburgu odakle je krajem prošlog stoljeća (1999.) došao kod iste kćerke i zeta u Sydney.


Hadži Asim Hadžiselimović


Hadži Asim je pravi i istinski vjernik pa je svaka njegova aktivnost podređena vjeri u Allaha. Pošten i iskren do krajnosti, a željan svakom da pomogne u svakom pogledu. Džemat je njegova redovna destinacija, a džamija kuća u koju najčešće navraća.
Odmah po dolasku u Sydney, Hadži Asim je počeo tražiti džamije i otkrio ih je veliki broj. Kad su ga pitali kako se snalazi u velikom i nepoznatom gradu, odgovarao im je da je nabavio mapu gradskog saobraćaja i putujući sa penzionerskom kartom istraživao željene adrese. I autora ovih redaka je upoznao sa vise od 30 džemata u Sydneyu. Neke džemate je posjećivao idući pješke po 20 i vise kilometara dok je bio mlađi i pokretniji. Tako je, recimo, ujutro za sabah bio u Penshurst džematu, a u podne u Auburn Galipoli Mosque, koji su udaljeni jedan od drugog oko 20 km. Kad su ga pitali kako se snalazi bez poznavanja engleskog jezika, kaže da prema mapi samo prati prugu…!
Jednom tako, tragajući za džematima, izgubio se u City-u pa ga je policija dovezla u jedan po ponoći na adresu kod kćerke u zeta. Kad su ga pitali kako se snašao, znajući da Engleski ne zna ‘ni beknuti’, rekao je da je policajcima samo pokazao svoju penzionersku kartu mlatarajući rukama i oni su ga dovezli na pravu adresu. Da se ne bi ovo često ponavljalo, kćerka je odlučila da ga nauči izgovarati bar nekoliko riječi. Tako, kad se dolazi u neko društvo pozdravlja se sa ‘Haj’ (Hi), a kad se odlazi ili napušta kaže se ‘Baj’ (By). On će ti odmah: “Ah, što je ovaj Engleski lagan, imaš samo Hi i By…!”
Hadži Asim je skromnih prohtjeva i zahvalan je za sve što mu je ova zemlja omogućila da živi normalno život dostojan čovjeka. Za sve se zahvaljuje Allahu koji mu uzvraća svojom milošću na svakom koraku. Često mi zna reći da je neizmjerno zahvalan Bogu da mu je poslao primarijusa doktora da brine o njemu, vodi ga na ljekarske kontrole i obavlja potrebnu konverzaciju sa Centrelinkom i drugim socijalnim institucijama.
Iako u poodmaklim godinama života i poprilično narušenog zdravlja zbog hronične insuficijencije bubrega, te problema sa prostatom, hadžija je optimističkog raspoloženja i veliki borac da sto duže provede na dunjaluku sa svojim najdražima: kćerkama, zetom unucima i dragim prijateljima. Ne predaje se bolesti i ne priznaje da je bolestan. Kaže često “ja nisam bolestan, ja sam samo star!” Svoju snagu i živost često isprobava na puno mlađima od sebe takmičeći se sa “borbom bicepsima” kao što je nedavno bilo u ‘Musafirhani’ Penshurst džemata poslije džume uz kahvu, kolače i muhabet sa džematlijama.


Borba bicepsima


Od prije dva dana ‘mladić sa 94’ je za vrijeme hemodijalize, koju obavlja tri puta sedmično , doživio mali ‘stroke’ pa se nalazi na Neurološkom odjeljenju St George Hospital Kogarah.
Dragi naš hadžija, izdržao si i dobio mnoge bitke do sada pa se nadamo da ćeš uz jaku volju i želju svih nas, aBd, dobiti i ovu…!

Portal BHDINFODESK hadžiji želi brzo ozdravljenje

Pripremio: Dr. Nijaz Sofić

Related posts

Na stranicama Njemačkog parlamenta – Bundestaga inforamcije i na srpskom i hrvatskom jeziku

Editor

ŠKOTSKA: PREŽIVJELI SVJEDOK GENOCIDA U SREBRENICI ODRŽAO PREDAVANJE DJECI

Editor

IOM – iDIASPORA: Pokrenuo globalni portal za razmjenu znanja i iskustva u oblasti dijaspore/poziv za registraciju

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment