Kultura Muzika

Los Angeles: Profesor Miroslav Tadić studente uči o bogatom balkanskom folkloru

Miroslav Tadić, jedan od najuspješnijih muzičara rođenih u našoj zemlji, zajedno s Vlatkom Stefanovskim početkom aprila će održati koncertnu turneju po našoj zemlji. Tim povodom za Klix.ba je govorio o životnom pozivu, saradnji sa makedonskim kolegom, životu u SAD-u, ali i rodnom gradu.
Ovaj rođeni Tuzlak djetinjstvo je proveo u Beogradu, a nakon završene srednje škole studij gitare nastavlja u Los Angelesu na prestižnom California Institute of the Arts na kojem radi kao profesor akustične i električne gitare.

Govorio je o životu u Americi, činjenici da će prvi put nastupiti u rodnoj Tuzli i dugogodišnjoj saradnji sa Stefanovskim.

“Pedagoški rad mi prija, jer pored relativne materijalne sigurnosti, on mi donosi susrete s mnogo talentiranih i originalnih mladih ljudi koji me ujedno inspirišu i daju mi osjećaj da sam im od pomoći. Oblast u kojoj radim je prilično široka pa ih učim o muzičkoj teoriji, improvizaciji, kompoziciji, aranžiranju, tehnici gitare i naravno o našem bogatom balkanskom folkloru”, govori Tadić.

Na pitanje koliko se život u Americi razlikuje od života na Balkanu, naš sagovornik kaže da je to tema kojoj bi se mogao posvetiti cijeli intervju. U Ameriku je otišao davne 1979. godine.

“Ukratko, mislim da je to veoma subjektivna stvar i odgovara mi ta ravnoteža između vremena koje provodim u Americi i na Balkanu, otprilike 70 posto u Americi i 30 posto na Balkanu svake godine. Pokušavam da na svaku od te dvije komplikovane sredine gledam na što pozitivniji način i da svojom muzikom i pedagoškim radom doprinesem svakoj od njih”, kaže Tadić.

Tadića je svojevremeno ugledni Guitar Player Magazine proglasio jednim od 30 najradikalnijih i najosobenijih gitarista svijeta.

“Gitaru sam počeo svirati otprilike u dvanaestoj godini, a sa šesnaest sam shvatio da bi to mogao biti ne samo hobi, već i moj životni poziv. Moji prvi nastupi bili su u okviru porodice, za moje roditelje Nadu i Zorana, koji su uvijek imali razumijevanja za moj put i čiju podršku sam imao od samog početka”, kaže nam Tadić.

Iako je na našim prostorima poznatiji po saradnjama i albumima s Vlatkom Stefanovskim, s kojim je snimio jedan od najznačajnijih albuma balkanske muzike “Kruševo”, i Radetom Šerbedžijom, Tadić iza sebe ima više nego respektabilnu diskografiju, nastupe i saradnje s brojnim znamenitim umjetnicima poput Placida Dominga, Wadade Lea Smitha, Markusa Stockhausena, Kudsija Ergunera, Marije Joao, Dušana Bogdanovića…

“Najvažniji sastojak moje dugogodišnje saradnje sa Stefanovskim je jedno toplo i iskreno prijateljstvo neopterećeno bilo kakvom profesionalnom sujetom. Naši stilovi sviranja i tehnički pristup gitari su različiti i veoma se dobro upotpunjuju, a rad u studiju i na bini nam obojici predstavlja zadovoljstvo i teče sasvim prirodno. Zato nam je svaki susret kao jedan mali praznik”, pojašnjava Tadić.

Sa Stefanovskim već neko vrijeme radi na novom albumu koji bi ove godine trebali finalizirati.

“Napokon smo veoma blizu realizacije našeg novog albuma. S obzirom na to da živimo na različitim kontinentima, nije nam bilo lako uskladiti termine za pripremu i snimanje novog materijala. Iako vam ne mogu ništa obećati, obojica se nadamo da će novi album ugledati svjetlo dana tokom ove godine. Nastavljamo sličnim putem kao i do sada, što znači da nam je najveći izvor materijala bogata riznica makedonske narodne muzike”, govori Tadić.

S nestrpljenjem iščekuje prvi nastup u rodnoj Tuzli.

“Stvarno sam veoma uzbuđen zbog nastupa u BiH, a pogotovo u mojoj rodnoj Tuzli, gdje nisam bio od svoje sedme godine. Za taj grad me vezuju neke daleke i važne uspomene iz doba djetinjstva. Pohađao sam tamo i prvi razred osnovne. Pored toga Tuzla ima veoma jaku gitarsku tradiciju pa mi to donosi i dodatnu inspiraciju”, priznaje ovaj virtuoz na gitari.

Tadić i Stefanovski će 1. aprila nastupiti u sarajevskom Domu mladih, dok će dan poslije zabavljati mostarsku publiku u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Nakon toga ih očekuje gostovanje u Zenici, gdje će Stefanovski i Tadić nastupiti 3. aprila i to u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP), a 4. aprila svojim gitarskim umijećem počastit će i Tuzlake u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Related posts

Alma Ferović Fazlić dobitnica počasne nagrade Kraljevske muzičke akademije u Londonu

BHD Info Desk Administrator

PARADOKS O PAPKU – VOZDRA I BITE

Uzburkana javnost: Necivilizirani potez predsjednika KDB Hrvatske „Preporod“ u Zagrebu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment