BiH dijaspora

Koronavirus: Ako putujete u domovinu obavezno pročitajte kome je trenutno zabranjen ulazak u BiH

Zbog straha od širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno informiše javnost o stanju na graničnim prijelazima.


Svi međunarodni granični prijelazi Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, Srbijom iCrnom Gorom (izuzetak je GP Deleuša-Vraćenovići, koji je zbog radova zatvoren) su otvoreni, a na prijelazima se vrše pojačane kontrole putnika i robe. Srbija je od jutros zatvorila malogranične prijelaze sa Bosnom i Hercegovinom: Bazinovci, Jamena, Most i Mokronizi.

U Bosnu i Hercegovinu je zabranjen ulazak strancima koji dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine (provincija Hubei i grad Wuhan).

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH iz neke od ovih zemalja popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana. A isto vrijedi i ako se vraćaju iz Njemačke, Španije ili Francuske.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Odgodite putovanja, posebno u rizične zemlje

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je danas preporuku za građane BiH ukoliko namjeravaju putovati u zemlje zahvaćene koronavirusom.

U preporuci se kaže: “Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva sve građane Bosne i Hercegovine da odgode/otkažu sva svoja putovanja u inostranstvo, u narednom periodu, a naročito u naredne dvije sedmice. Posebno upozorenje se odnosi na putovanja u Italiju, Iran, Republiku Koreju i Kinu, te u Francusku, Njemačku i Španiju. Ukoliko se radi o neophodnim putovanjima, molimo da prije putovanja kontaktirate ambasade/konzulate zemalja u koje namjeravate putovati. Ministarstvo vanjskih poslova poziva građane da redovno prate relevantne informacije i upute na web stranici MVP BiH, koje se redovno ažuriraju”, kaže se u preporuci, saopćilo je Ministarstvo.

Related posts

Beč: CopaBeach nudi i autentični osjećaj plaže i odmora na kućnom pragu

Urednik BiH Info Desk

Čak 38 posto stanovništva Bosne i Hercegovine živi u dijaspori

BHD Info Desk Administrator

U Podgorici održan skup podrške našoj zemlji: Ako padne Bosna neće bti ni Crne Gore

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment