BiH dijaspora

Ministrica Turković zamolila Hartmann da 200.000 bh. iseljenika dobiju status nacionalne manjine u Austriji

banner

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas s ambasadoricom Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann o razvoju bilateralne saradnje, austrijskoj podršci procesu evropskih integracija i nastavku austrijskih investicija.

Kako je rečeno dvije zemlje imaju tradicionalno vrlo dobre odnose na svim nivoima koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da je u predstojećem periodu potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Ministrica Turković naglasila je da je od velikog značaja za ekonomiju BiH austrijska ulaganja budući da je Austrija najveći investitor u BiH i značajan vanjskotrgovinski partner.

Uz zahvalu za dugoročnu ulogu Austrije kao jednog do ključnih zagovarača pristupanja BiH Evropskoj uniji, zamolila je da Austrija razmotri mogućnost da bh. iseljenicima u Austriji, kojih je oko 200.000, omogući stjecanje statusa nacionalne manjine.

Ambasadorica Hartmann je istaknula da Austrija kao članica EU i kao gotovo neposredni komšija regije zapadnog Balkana iskreno zagovara i podržava proces integracije BiH, kao i cijele regije u EU te nastoji dati doprinos kako bi BiH ostvarila što konkretniji napredak u tom procesu.

Sagovornice su razmijenile informacije o statusu objekata koje jedna država koristi u drugoj za diplomatsko-konzularne svrhe i razgovarale o načinima i mogućnostima za pružanje međusobne pomoći u procesima koji su u toku nad tim nekretninama.

Ministrica Turković je informirala austrijsku ambasadoricu o političkoj situaciji u BiH i odnosima sa komšijama, te je razgovarano o međusobnim podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

MVP BiH

Related posts

Predstavljamo: Sarajku Maju Ajdin uspješnu vlasnicu turističke agencije u Rimu

Urednik BiH Info Desk

Geteborg / Dan nezavisnosti BIH: Zaustaviti negiranje države i diskriminaciju povratnika

Editor

Portal BHDINFODESK dobitnik zahvalnice Bosanskog Akademskog Društva u Austriji

Editor

Leave a Comment