BiH dijaspora

IGK: Bez presude za Prijedor i ostale opštine u BiH, Haški ztribunal nije u potpunosti realizovao svoju misiju

banner

Potvrđivanjem prvostepene presude, Ratko Mladić ostaje zabilježen kao međunarodni ratni zločinac odgovoran za genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi.

Ali pored pravne postoji i naučna istina, koja je i historijska istina. Nauka o genocidu je dokazala dvije osnovne, bitne odredbe o ratu u RBiH: prvo na RBiH su izvršene dvije klasične oružane srbijansko hrvatske agresije, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je, po osnovnom shvatanju i definiciji međunarodni oružani sukob i drugo, na okupiranim teritorijima RBiH, gradovima u opsadi i svim UN “zaštičenim zonama” koje su čuvale “mirovne snage” UN, je izvršen najteži zločin – genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi.

Navedeni rezultati nauke o genocidu su dokumentirano i historijsko svjedočanstvo o istini o agresiji i genocidu u BiH, ali i svjedočansatvo o beščašću Ujedinjenih nacija, o moralnoj nakaznosti institucija međunarodnog prava i međunarodne politike koje svojim sramnim odnosom prema žrtvama bosanskog genocida, doprinose negiranju genocida, veličanju  ratnih zločinaca i reviziji historijskih, naučnih u sudskih činjenica.

Haški tribunal u pravosnažnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, ne uključujići genocid 1992. i dalje otvara prostor negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca i negiranju naučnih, historijskih, naučnih u sudskih činjenica. Zato bez obzira na pravosnažnu pravnu presudu koja samo djelimićno zadovoljava žrtve bosanskog genocida vjerujemo u pobjedu dobra nad zlom, vjerujemo da loši ljudi, zločinci, revizionisti naučnih, historijskih i sudskih činjenica i negatori genocida neće i ne mogu pobijedi.

BiH je najplemenitija prirodna i ljudska težnja koju niko u hiljadu godina nije uspio srušiti. Ona je uvijek uspjevala probuditi svoje neuništive unutrašnje potencijale, posebno one ljudske potencijale koji su u službi istine i pravde.

Emir Ramic (IGK)

Related posts

GK: Deveti maj slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana!

Editor

Bosna i Hercegovina je među 10 zemalja svijeta iz kojih je otišlo najviše stručne radne snage u Njemačku

Editor

Prag: Ambasadorica Mlinarević ugostila mladog bh. inžinjera Adnana Lubića

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment