BiH dijaspora

Ključ je u velikom broju testiranja: Na Islandu obolile 963 osobe

banner

Koronavirus cijeli svijet je bacio u velike brige. Širi se velikom brzinom, a mnoge zemlje su se našle zatečeno, obzirom da se radi o situaciji s kojom se niko nije susretao. I Island je država koja se susrela sa širenjem zaraze, ali oni imaju svoj način kako se tome suprotstaviti.

– Nikave mjere restrikcija ne postoje. Nema ni zabrana kretanja i život se odvija redovno. Rekao bih da je sve normalno ovdje na Islandu, kaže Ševal Zahirović nekadašnji igrač kakanjskog Rudara, Sarajeva i Klagenfurta.

On već niz godina živi na Islandu, a prema njegovim riječima u ovoj državi je stigla kvalitetna reakcija na pojavu korona virusa.

– Da se razumijemo nije Island izuzet od širenja virusa, ima već oko 960 zaraženih, ali ti ljudi su otkriveni na vrijeme. Umrle su samo dvije osobe. Mnogi su svjesni da se sve može spriječiti na vrijeme, pa i sami idu na testiranja. Ključ je u velikom broju testiranja koji je do sada obavljeno više od 13.000. Tako da se sve otkriva u ranoj fazi i poduzimaju se potrebni koraci, naglašava Zahirović.

Kako kaže, nada se da će i u Bosni i Hercegovini stanje biti što normalnije i da će brzo kompletna situacija oko koronavirusa biti prošlost.

N. D. / Avaz.ba

Related posts

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Vlada Kanade uputila čestitke građanima i narodima BiH

Editor

St. Louise pravna bitka optuženog za zločin počinjen u Zvorniku: Adem Kostjerevac dobio šansu da dokaže da je ga je žrtva pogrešno prepoznala

Urednik BiH Info Desk

Poziv za mapiranje kuća i stanova povratnika u RS

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment