BiH dijaspora

Almin Karamehmedović, producent američkog “ABC Newsa”: Mislim da svako može pronaći to nešto da bude sretan

Almin Karamehmedović jedan je od najboljih televizijskih producenata na svijetu, a već nekoliko godina je na poziciji izvršnog producenta emisije “World News Tonight” u američkom “ABC Newsu”, jednoj od najvećih medijskih kuća. U rodnom Sarajevu bio je proteklih dana sa suprugom Amelom.

Nagrade Emi

Iako je davno otišao u bijeli svijet i ostvario ogroman uspjeh s obzirom na brojne nominacije i osvajanje nagrada Emi, domovinu nikad nije zaboravio.

– U Sarajevo često dolazim. Ne dolazim na duže, jer nije Amerika tako daleko – govori Karamehmedović za “Avaz”.

Sa porodicom se 2008. preselio iz Londona u Njujork, za koji kaže da je savršen i prelijep grad.

– Imao sam sreću da sam dobio ovaj posao, a mislim da svako može pronaći to nešto da bude sretan i zadovoljan, samo ako se potrudi – dodaje naš sagovornik.

Ističe da je velika odgovornost baviti se ovim poslom zbog velike gledanosti.

– Ne smijete izgubiti nijednog gledaoca, jer se sve prati. Posebno danas, kad je politika ušla u sve društvene pore. Kad trebamo izaći s emisijom, svi već misle da sve znaju. Uvijek morate ponuditi nešto novo, jer su danas svi na mobitelima, tabletima… – kaže Karamehmedović.

U rodnom gradu družio se sa prijateljem i rediteljem Harisom Pašovićem, koji je susret ovjekovječio fotografijom i objavom na Facebooku: “Danas mi je bilo baš drago što ni njega ni mene ne ubiše tokom opsade.”

Možda je na ABC-ju lakše nego na drugim mjestima, ali i mi imamo mnogo posla, mnogo se radi, a još je veća odgovornost.

Ne ponovilo se

– Haris i ja smo dugo godina radili zajedno u Sarajevu. On je sve to sakupio u tu jednu rečenicu, koja je stvarno tačna. Ne samo nas dvojica, već stotine hiljada ljudi koji su preživjeli, žive s ratnim iskustvom. Ne ponovilo se, ali mislim da je to iskustvo tokom rata mene napravilo ne samo boljim producentom nego i čovjekom – kaže Karamehmedović.

Pratio izbore u SAD

 Sjećam se da mi je bilo čudno kad stranci dolaze u Sarajevo dok granate padaju, ali mi je to bilo i drago, da su sposobni i spretni i voljni doći. Tako da sam i ja nastavio nekoliko godina da radim i izvještavam. Mada, izvještavao sam i s Olimpijade, pratio politiku, predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali, ratne priče se najviše zapamte – naveo je Karamehmedović.

 

N. AJNADŽIĆ /Avaz

Related posts

Linz: Poziv na višejezičnu književnu večer

Editor

Štuttgart: “U tuđoj avliji” noć bh. intelektualaca, noć Bosne i Hercegovine

Editor

Život: Sedam desetljeća života u Americi slavi fra Pavao Maslać, čovjek koji svoju obitelj nije vidio 23 godine

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment