Dopunske škole

NJEMAČKA: NASTAVLJA SE IZVOĐENJE NASTAVE U BOSANSKIM DOPUNSKIM ŠKOLAMA

banner

STUTTGART – Nakon više od mjesec dana pauze, zbog korona pandemije i uskrsnog raspusta, od ove sedmice nastavit će se izvođenje nastave u dopunskim školama Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj, na bosanskom jeziku. Dok se ne stvore svi uslovi za povratak u školske klupe, nastava će se izvoditi na daljinu, zaključak je telefonske konferencije rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH koja je održana u nedjelju, 19. 4. 2020. godine.

Telefonsku konferenciju vodio je predsjednik Saveza Haris Halilović, a sudjelovali su članovi/članice rukovodstva Saveza i predstavnici/predstavnice bosanskih škola iz Stuttgarta, Minhena, Ulma, Reutlingena, Rottenburga i Sindelfingena.

– Ono što je najvažnije jeste da su sva djeca polaznici/polaznice dopunskih škola BiH, njihovi roditelji, nastavnici/nastavnice i koordinatori/koordinatorice dobro i zdravo i da među njima, prema našim informacijama, nema inficiranih korona virusom – kaže predsjednik Saveza Haris Halilović.

– S obzirom na to da živimo u ovoj zemlji koja nam pomaže i podržava naš rad i omogućava izvođenje dopunske nastave na maternjem jeziku djece stranog porijekla, pa i djece nas iz Bosne i Hercegovine, podrazumijeva se da poštujemo i da ćemo poštovati sva pravila i preporuke u vezi sa izvođenjem nastave u osnovnim i srednjim školama nadležnih ministarstava njemačkih pokrajina u čijoj nadležnosti je i dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku. Preporuke istih su istovjetne našim mišljenjima: Zdravlje djece je najvažnije, a život ne smije stati! Moramo se prilagoditi trenutnim uslovima.

Sve dok se ne stvore neophodni uslovi da se djeca vrate u školske klupe, nastava u bosanskim školama će se odvijati na daljinu, a našim nastavnicima i predavačima u bosanskim školama u komunikaciji sa njihovim učenicima preporučujemo sve mogućnosti koje pružaju savremena sredstva komunikacije u vidu raznoraznih softverskih programa i platformi za održavanje online nastave – zaključak je rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH.

Nastava u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj, koju koordinira Savez dopunskih škola BiH u saradnji sa DKP-om BiH u ovoj zemlji, odvija se jednom sedmično, dva sata, prema planu, programu i udžbenicima za dopunsko obrazovanje u inostranstvu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na kraju školske godine polaznici bosanskih škola dobijaju svjedočanstvo o pohađanju dopunske nastave koje prilažu svojim razrednim starješinama u redovnim njemačkim školama. U većini pokrajina ocjena iz bosanskog jezika se djeci upisuje u njemačka svjedočanstva, u regularnim njemačkim školamana, i utiče na ukupan prosjek ocjena.

H.H.

Related posts

U BOSANSKOJ ŠKOLI STUTTGART-NORD: SLOVO O JEZIKU I MALA ŠKOLA SLIKARSTVA

Editor

Serijal: “Bosna – Sudbina prekrojene zemlje”

Urednik BiH Info Desk

Bosanski jezik već od septembra u pojedinim slovenačkim osnovnim školama

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment