Društvo

Međunarodni dan bijelih traka: Sjećanje i opomena savjesti na žrtve Prijedora

banner

Međunarodni dan bijelih traka, 31. maj je sjećanje na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja. Obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim i svjetskim gradovima.
Na taj dan, vlasti bosanskih Srba su 1992. godine naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe.
Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine:
“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”
Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru se obilježava mirnom šetnjom kroz prijedorske ulice i polaganje, 102 cvijeta za 102 ubijena djeteta Prijedora koji ni danas nemaju svoj spomenik.
Prema podacima Udruženja “Prijedor ’92“, do sada je registrovano 3.176 Prijedorčana koji su ubijeni ili nestali tokom rata, uglavnom se radi o civilima, u najvećem broju Bošnjacima, zatim Hrvatima, dok su ubijeni i Romi, Albanaci kao i neki Srbi. Među žrtvama je bilo i 256 žena te 102 djece.
Konačan ishod ovog zločinačkog poduhvata bio je uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije ove općine, a na današnji dan osnovan je i logor Omarska kroz koji je prošlo više od 3.300 zarobljenika. Manjača, Omarska, Keraterm i Trnopolje su logori u koje su odvedeni i brojni Prijedorčani.
Važno je istaći da su zločini u Prijedoru počeli i prije maja 1992. godine. Tri prijedorska logora (Omarska, Keraterm i Trnopolje) su već bili otvoreni i puni civila. Sa područja Hambarina i Kozarca protjerano je oko 12.000 Bošnjaka, a njihova imovina opljačkana, porušena, svi politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata uklonjeni sa svojih javnih pozicija, uhapšeni ili ubijeni, policajci Bošnjaci i Hrvati uklonjeni sa radnih mjesta.
Mnoge porodice još uvijek tragaju za kostima najmilijih koje su do sada pronalažene u nekoliko grobnica širom Bosne i Hercegovine, a vlasti u Prijedoru od 2014. godine ne dozvoljavaju ni gradnju spomenika za ubijenu djecu.
Prije nekoliko dana javnost je informisana da su tokom 2019. godine predstavnici inicijative roditelja ubijene djece, inicijative Jer me se tiče, Centra za mlade Kvart i Fondacije za izgradnju kulture sjećanja u pregovorima s lokalnim vlastima predložili su sedam lokacija za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora, a u razgovorima niko se nije usprotivio gradnji spomenika.
Daljom procedurom od Odjeljenja za prostorno uređenje grada koje treba dati stručno mišljenje o svakoj od sedam lokacija slijedi izbor lokacije te raspisivanje javnog konkursa za idejno rješenje, a uporedo s tim i provođenje svih administrativnih procedura za izgradnju spomenika. Ako sve bude imalo ishod kao i pregovori, ubijena djeca Prijedora već naredne godine bi trebala imati svoj spomenik.

Zbog pandemije koronavirusa ulicama Prijedora, po preporukama i odluci organizatora mirne šetnje, danas će u mimohodu učestvovati do 50 osoba koje će, kao i svake godine, nositi ruže s imenima ubijene djece. Nakon mirne šetnje ruže će položiti u krug na trgu u centru Prijedora.

Za ratne zločine, uključujući i one na Manjači, Haški tribunal je osudio Milomira Stakića iz Prijedora na 40 godina zatvora i Radoslava Brđanina na 32 godine, dok je Mirka Graovca Županijski sud u Splitu osudio na 15 godina. Prije 14 godina Okružni sud u Banjoj Luci Željka Bulatovića, Sinišu Teodorovića i Zorana Gajića, čuvare u Manjači, zbog nečovječnog postupanja prema zatvorenicima osudio je na kazne zatvora.

Najmlađa žrtva u Prijedoru bila je tromjesečna beba Velid Softić, dok je najstarija ubijena bila 95-godišnja Zlata Kekić.

DAN BIJELIH TRAKA, PRIJEDOR 1992 – 2020 / STOP GENOCIDE DENIAL

Dan bijelih traka obilježava se i u Sarajevu

Dan bijelih traka 31. maj ove godine bit će obilježen i u Sarajevu na Ajfelovom mostu na Skenderiji sa početkom u 12 sati. Pod sloganom „Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje“ simboličnim programom aktivisti i aktivistkinje namjeravaju odati počast prijedorskim žrtvama i solidarisati se sa borbom Prijedorčana i svih drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab Opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo Prijedora da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke.

Mirovno okupljanje u Sarajevu organizuje se simultano sa okupljanjem roditelja i rodbine ubijene djece u Prijedoru koji će se okupiti i ove godine kako bi od lokalnih vlasti u Prijedoru zahtijevali pravo na izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu, a gradskim vlastima je ponuđeno sedam potencijalnih lokacija.

Aktivnost u Sarajevu i Prijedoru zajednički organizuju građani i građanke okupljenih u Inicijativu „Jer me se tiče“ s ciljem podrške roditeljima ubijene djece u Prijedoru ali i kao izraz solidarnosti sa svim žrtvama koje se suočavaju sa različitim opstrukcijama i negiranjem prava na sjećanje u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i regiona.

„Pod sloganom ‘Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje’ želimo iskazati našu kontinuiranu solidarnost sa prijedorskim žrtvama i aktivistima i aktivisticama iz Prijedora koji godinama uporno i dostojanstveno insistiraju na svom pravu na sjećanje. Nažalost, zbog aktuelne pandemije, nismo u prilici da im se i ove godine pridružimo u mirnoj šetnji Prijedorom, ali im organiziranjem skupa u Sarajevu još jednom šaljemo poruku ohrabrenja da istraju u svojoj namjeri. Istovremeno, ne zaboravljamo ni sve druge žrtve koje se bore sa različitim opstrukcijama i kojima je uskraćeno pravo na sjećanje, dižemo glas protiv negiranja ratnih zločina i ukazujemo na važnost izgradnje kulture sjećanja koja bi vodila ka izgradnji mira kao boljeg i pravednijeg društva za sve”, navode iz inicijative Jer me se tiče.

U Sarajevu će 31. maja 2020. biti na Ajfelovom mostu biti postavljen privremeni memorijal za ubijenu djecu u Prijedoru nastao po ideji umjetnice Elme Selman. Dan bijelih traka mogu obilježiti svi građani i građanke tako što će na ruci nositi bijelu traku a na prozor ili balkon postaviti bijelo platno. Dan bijelih traka je poziv građanima i građankama da prepoznaju diskriminaciju žrtava u svojoj lokalnoj zajednici i da od lokalnih vlasti zahtijevaju jednak tretman prema svima bez obzira ne etnički identitet.

Organizatori okupljanja u Sarajevu i Prijedoru se unaprijed ograđuju od onih koji simbol bijelih traka upotrijebljavaju za promociju političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanje mržnje.

BHDINFODESK

Related posts

Na današnji dan, 20. jula 1992. godine, u Bišćanima kod Prijedora zbio se bezočan zločin: PRED OČIMA MAJKE HALIME DŽELATI JOJ UBILI PET SINOVA I SUPRUGA

Urednik BiH Info Desk

DAN PRIJEDORSKIH BIJELIH TRAKA

Urednik BiH Info Desk

Zemlje Šengena uvode vize američkim državljanima

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment