Društvo

Izvršena finansijska inspekcija u MIZ Banja Luka: Kršene procedure u vezi s vakufskom imovinom

Na vanrednoj sjednici Vijeća muftija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, razmatran je Izvještaj Komisije Rijaseta i Finansijski izvještaj Uprave za ekonomske i finansijske poslove o stanju vakufske imovine na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, kao i odgovornosti nadležnih u strukturama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH).

Sjednici je prisustvovalo i rukovodstvo Sabora IZ sa predsjednikom Safetom Softićem i dva podpredsjednika.

Uprava za ekonomske i finansijske poslove je po nalogu reisu-l-uleme u proteklom periodu izvršila finansijsku inspekciju u Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka i Muftijstvu banjalučkom u vezi sa prometom vakufske imovine na tom području u posljednjih nekoliko godina.

Posebna komisija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je provela istragu o stanju vakufske imovine u Banjoj Luci koju je usvojio Rijaset IZBiH, a u kojoj je utvrđeno kršenje procedura i propisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vijeće muftija je na sjednici prihvatilo izvještaj komisije Rijaseta o stanju vakufske imovine u Banjoj Luci kao i finansijski izvještaj u vezi s tim, te utvrdilo postojanje odgovornosti funkcionera i drugih službenika IZBiH koje proizlaze iz nalaza u spomenutim izvještajima. Reisu-l-ulema će na temelju nalaza iz razmatranih izvještaja, kao i drugi nadležni organi Islamske zajednice postupati koristeći svoja ustavna prava.

Prihvaćena je i inicijativa o formiranju Komisije Vijeća muftija za razmatranje šerijatske legitimnosti normativnih akata i djelatnosti organa i funkcionera IZBiH, kao i Nacrt pravilnika o radu Komisije, navedeno je u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

BHDINFODESK

Related posts

Nek´ mirišu avlije, kuće i džamije, nek´ miriše Smaragdna dolina, jer Bajram je – danas, prvi od četiri mubarek dana

BHD Info Desk Administrator

Umro akademik Muhamed Filipović

Urednik BiH Info Desk

UN je naložio Bosni i Hercegovini: Država mora da isplati odštetu ženi silovanoj u ratu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment