Društvo

Strazbur: Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtjev iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtjev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. 

Advokatska kancelarija Radić iz Beograda podnijela je 27. i 30. januara 2020. godine inicijative Evropskom sudu za izdavanje privremene mjere kojom bi se državnim organima Crne Gore zabranilo provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore po podnijetim inicijativama za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ili do zaključenja temeljnog ugovora između SPC-a i Države Crne Gore.

Sud u Strazburu je odbio ovakav zahtjev, o čemu je zvanično obaviještena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

 Još 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori. Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC-a, kojoj se pridružila, u svojstvu umješača, i Republika Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nisu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povratak imovine čiju su restituciju zahtijevali.

“Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu”, navode iz Vlade Crne Gore.

Related posts

Klinika u Linzu preminulog muža Austrijanke “pretvorila” u Bosanca

Respiratori mu “došli glave”: Vlada FBiH suspendovala Fahrudina Solaka

Urednik BiH Info Desk

Gračanica: Bubrežni bolesnik Armin Ćurić, kojem su građani sakupili novac za transplantaciju, objesio se u dvorištu kuće

Editor

Leave a Comment