BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 70/ 205: “SUNCE JE TVOJ DAR…”

banner

Nema potrebe ponavljati opise skandinavskih prostranstava i kako je prognanik doživio juna 92. Sada pomiješane emocije zakomplikovang odlaska, a nakon svega što se izdešavalo proteklih mjeseci i zadnjih dana.

Alma Nikolić Jelkić nastavlja zanimljive opaske na kolumne, a sa grupe BIH DIJASPORA INFODESK kao mehlem poruka Muhameda Mujakića: „Imao sam čast i zadovoljstvo da te upoznam i dio tvog stvaralačkog bogatsva. Ostaje gorak okus što se tvoje dobre namjere nisu prihvatile i našle pogodno tlo u Norrköpingu, kada je Bosansko udruženje bilo na vrhuncu. “Neki tamo nizvodno tvoji sa Drine”. Njihovo je bilo i prošlo, a tvoje još traje i spominje po dobru”.

BIĆE OD NJEGA NEŠTO: Davna očeva prognoza kada su krenule burne ”magareće godine”. A moglo i za mladjahnog Laurie Bell koji se javio, nakon što mu je neko preveo prezadnju kolumnu i upoznao šta delam. ”Ovo je divno, Sead. Nastavite sa svojim vrlo dobrim radom”.

Na mome jeziku i- pošteno!  Konačno neko iz ”Velike imperije” da nauci koju iz malešne zemlje. ”Biće od njega nešto”, to sada ja kazem. Laurie nije ”upet” kao spomenuti zemljak u Bergenu. Posebno što igra za sirijanski klub, a za nezaborav magičan prizor kada je tiho zaveslao na dasci prema sredini Hjelmarena…

ZNAKOVIT FOTOS: Davno o razlogu zašto sam na Fb. Glavna je korespodencija mejlom (72), a nakon vanredne kolumne dio pisma „savjetnika iz sjene“:

 “…Pogledaj brojeve na fotosu 11111. Jedinica je novi početak. A toliko jedinica-  wau, to ti je prvi jako veliki znak, da se prepustiš! Ovaj fotos ti sve kaže.

Foto: S.H.

Ti si Lav i njime vlada Sunce. 

Sunce je Tvoj dar, tvoja snaga..!”

Nisam iznenadjen, iako se čini da je sve zadžabe DaBudeBolje. Uzdam u čudo i zadnje što ću reči. Fotos je nastao u teškom danu na Karlslundu dok sam ”čekao” Sunce iza oblaka. Jutros ”analizirao”. Nevjerovatno, silueta glave lava iz profila..!

A novog teškog dana, kada ne dadoše u avion za Bosnu jer nisam imao (i) našu ličnu (uzalud dogovoreno da donese na Tuzlanski aerodrom), još jedna znakovita jedinica- zaokružila se 1.000 u Fb rubrici, Prijatelji. Primjerenije ”na vezi” i bez iluzije da se može toliko nabrati istinsklih- taman koliko stane na prste jedne ili obje ruke. Zato još ne mogu doći sebi da sam zimus u Zagrebu izgubio najboljeg.                                                                                                                                  

 AUTOMAT DODATNO ZAGORČAO: U nevolji ne vrijedi kukati, već šta uraditi da ne bude (i) gore. Kada sam raspamećen izašao iz aerodromske zgrade, učinilo rješenje voz za Karlstad i ”hvatati” za Oslo. Onda presjedanje i cijelu noć do Bergena. Ali je prvo trebalo busom do centra Nyköpinga. U čekaonici željezničke stanice na automatu ukucao- izašao račun 278 kruna- nema karte?! U panici pokušao još nekoliko puta. I novi šok- kartica zablokirala! A to znači od Norveške ništa- pravac Örebro i ujutro u Swedbank naručiti novu.

U Katarineholm presjedanje. Dovoljno vremena da provjerim. Odahnuo, kartica ok, ali je ”uredno” skinuto sa konta. Halalio i bolja odluka: zašto da moje u Bergenu maltretiram oko iznajmljivanja stana za desetodnevni karantin. Teško bi izdržao, plus ”nanijeti” hrane u frižider, i pred vrata povremeno ako šta još ustreba. Plus toliki put, plus neizvjesno kada će poštom stići bosanska licna.

RASPLET NA VIDIKU: Razbrkano i izbjeći novi problem. Planirao u Sarajevu produžiti ističući pasoš. Pošto se ”crvena” upalila i izbjegne nova drama- popodne dobio vrijeme u Norveškoj ambasadi u Štokholmu. I dobro utrefilo: Esad, ”savjetnik za opšte poslove”, uskoro vraća iz Bosne i ponijeće moju ličnu.

A onda nanovo oko leta. Nisam se radovao ni nesudjenom prvom- strepio hoće li dostići snage zbog onog šta me čeka. I sve ispočeta oko žalosti: tetke Amira i Hanumka, rodbina, prijatelji. A posebno Mirsa, Štefica, Zoran, Dara, Nizama, Mido, Tanja, Ružica, kone Asima i Naza. I najteže: sjene Majke u tuzlanskom stanu, sjene u kući u Zvorniku, a tek na Kazanbašči kad je ugledam pored oca…

___________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

AFP: Evropska unija otvara granice za potpuno vakcinisane osobe

Editor

Dr. Mirsad Hadžikadić za Patriju: Imamo snažnu nadu, moramo naprijed

Bosanac koji je pravi hit u Nottinghamu: Ljudi koji su me vrijeđali su se izvinili i podvili rep, u restoran su mi dolazili Teddy Sheringham i Andrej Kramarić

Leave a Comment