Bosnia Appeal

MFS-EMMAUS: URUČENA POMOĆ ZA SANDŽAK

Kao što Vam je već poznato narod Sandžaka trenutno je zahvatio veliki val širenja virusa COVID-19. Novonastala situacija nas je veoma zabrinula, a s obzirom  na socijalne probleme pred kojima se našao narod Sandžaka osjećali smo potrebu da našim prijateljima i partnerima pomognemo u ovim teškim danima. Prateći razvoj širenja COVID-19, MFS-EMMAUS pokrenuo je akciju pružanja podrške narodu Sandžaka u namjeri da im na taj način olakšamo probleme pred kojima su se našli. Naša podrška ogledala se u obezbjeđivanju zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. 

Nakon sprovedene akcije pokrenuta je procedura nabavke, najave posjete i priprema dokumentacije za carinsku proceduru. Dana 9. jula, vrijedna ekipa uposlenika MFS-EMMAUS-a sa kojima je u društvu i uvaženi ljekar sa UKC Tuzla, prof.dr.sc. Šekib Umihanić, krenuli su na put pomoći a samim time i kao moralna podrška za stanovnike u nevolji. Pored MFS-EMMAUS-a u velikoj mjeri akciju su podržali: Kantonalna uprava civilne zaštite TK, Farmaceutska kompanija „ZADA Pharmaceuticals“ iz Lukavca, „Trgovir d.o.o.“ Gračanica, kao i značajan broj pojedinaca koji su svojim donacijama pomogli ovaj narod. 

Prilikom posjede Sandžaku ekipa MFS-EMMAUS-a bila je u posjeti bolnici i Domu zdravlja u Novom Pazaru  kao i Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji čije je sjedište u ovom gradu.

Prilikom posjede Sandžaku ekipa MFS-EMMAUS/ Foto: MFS-EMMAUS

Sa direktorom Doma zdravlja i članom uprave Bolnice dr. Edvinom Ćorovićem, kao i sa predsjednikom Mešihata IZ u Srbiji Muftijom dr. Mevludin ef. Dudićem  razgovaralo se o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i potrebama građana. Prema njihovim informacijama sistem je pred kolapsom a cijela bolnica i skoro svi njeni paviljoni su pretvoreni u Covid odjeljenja za ležeće pacijente kojih je u tom momentu bilo preko 400 stotine, a od toga 10 njih na respiratorima. Ali je i višestruko veći broj onih sa povoljnijom zdravstvenom slikom koji su na kućnom liječenju. Iako je teška epidemiološka situacija, ipak ističu da su zahvaljujući ogromnoj pomoći koja im je stigla posljednjih dana, dobro opremljeni zaštitnim sredstvima i stoga preporučuju da se pomoć uputi i u druge gradove, građanima i organizacijama koje brinu o njima na terenu u ovom teškom periodu.

URUČENA POMOĆ ZA SANDŽAK/Foto: MFS-EMMAUS

Poslije     Novog Pazara naša ekipa se uputila prema Tutinu u sjedište Fondacije “Zajedno do cilja” koja je formalni primalac naše pomoći i partner u realizaciji njene podjele. Nakon toga naša ekipa je posjetila Dom zdravlja Tutin i socijalnu ustanovu Dom za stara lica i tom prilikom im je uručena naša pomoć. Direktor Doma za stara lica, Omer Đondić, posebno je bio obradovan donacijom i posjetom ističući kako u Domu brinu o 250 korisnika i zahvaljujući strogom karantenu uspijevaju za sada sačuvati korisnike i osoblje od zaraze, a u tome će im od velike pomoći biti i naša donacija. Direktor Doma zdravlja Tutin dr. Kemo Ćorović, glavni imam MIZ Tutin Ćosović ef. Vahjudin i predsjednik fondacije “Zajedno do cilja” Altan Gegić su na kraju posjete iskazali svoju zahvalnost i zadovoljstvo, prije svega,  zbog moralne podrške, ali i konkretne pomoći koja će olakšati zaštitu i brigu o građanima Tutina i Sandžaka.

Još jednom koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su podržali našu akciju i time obezbijedili veliki broj zaštitnih sredstava koja će pomoći narodu Sandžaka da se izbore sa ovim opakim virusom.


Više o ovoj priči možete pogledati na:

YouTubeMFS-EMMAUS

Related posts

Josip Pejaković izašao iz bolnice oporavlja se u Sarajevu

Youtuber Amir Hadžić za četiri sata skupio 18.000 KM za liječenje Lamije Pehlivanović

BiH dijaspora u Švedskoj sakupljaju pomoć za Josipa Pejakovića

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment