Društvo

SABNOR BiH: Svim antifašistima, Bosne i Hercegovine čestitamo 27. juli – Dan ustanka naroda BiH

banner

Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH oglasio se saopćenjem.

“Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i njenom okupacijom i komadanjem za njene narode nastupio je period nezapamćenog fašističkog terora. Na poziv i u organizaciji KPJ podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji je u BiH počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije. Ovaj datum uzet je kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv okupatora. Do 1992. godine obilježavao se kao jedan od najznačajnijih datuma i događaja u istoriji BiH. Danas je to zaboravljen datum i obilježavaju ga članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, te drugi antifašisti.

Cijeneći da ideje antifašista iz 1941. godine, ideje slobode, jednakosti i socijalne pravde, jesu univerzalne ideje i ideje za kojima stremi i danas najveći broj građanki i građana Bosne i Hercegovine smatramo našom dužnošću skrenuti pažnju na tu činjenicu, jer partizanska borba i njihovi ideali rezultirali su slobodom i obnovom državnosti naše domovine nakon višestoljetnog zatiranja njenog identiteta.

U ime toga, svim antifašistima, te građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 27. juli – Dan ustanka naroda BiH.

U vremenu kada su temeljne vrijednosti ustanika od prije 79 godina ponovo ugrožene ovo je pravi trenutak da pozovemo sve Bosance i Hercegovce da se nadahnu odlučnošću ustanika iz 1941. godine i danas demokratskim sredstvima ponovo osvoje uskraćene slobode, jednakost i socijalnu pravdu. Smrt fašizmu – Sloboda narodu!”, saopćeno je iz SABNOR-a BiH. 

Related posts

U posljednje tri godine bh. državljanstva odreklo 13.428 osoba, državljanstvo BiH su uzele 1.962 osobe

Editor

“Holokaust – savremene pouke”: Svijetu je trebalo 60 godina da uspostavi Dan sjećanja na žrtve holokausta

BHD Info Desk Administrator

Nihad Mameledžija na festivalu Tastes of AdanaKKolege oduševio pitom

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment