Društvo

11. juli proglašen Danom žalosti u FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu proglasila 11. juli 2019. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici. Vlada Federacije donijela je ovu odluku radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava te sjećanja na ovaj tragični događaj.

Related posts

Novogodišnji programi TV kuća u BiH: Koliko para toliko i muzike

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 26/205: NIŠTA OD ZVORNIČKOG „MEĐUGORJA“

Editor

Koronavirus u Velikoj Britaniji: Uspjeh će biti ako bude manje od 20.000 žrtava

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment