Društvo

11. juli proglašen Danom žalosti u FBiH

banner

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu proglasila 11. juli 2019. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici. Vlada Federacije donijela je ovu odluku radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava te sjećanja na ovaj tragični događaj.

Related posts

PIJETET ŽRTVAMA U LONDONU: Katolička crkva Velike Britanije obilježava 24. godišnjicu genocida u Srebrenici

“Štrajk vlasti”: Još jedan skeč iz “Top liste nadrealista” pretvorio se u stvarnost

Editor

Reis Kavazović: Odlazak ljudi iz Bosne i Hercegovine je alarm za sve nas

Editor

Leave a Comment