Društvo

Podrška građana BiH ulasku u Evropsku uniju porasla za 20 posto

Istraživanje pokazuje značajan porast podrške građana ulasku BiH u Evropsku uniju, koja je u poređenju sa prethodnom godinom, veća za preko 20 procenata. U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u Evropskoj uniji 76,6 posto ispitanika se izjasnilo da bi glasali za ulazak u EU. U Federaciji BiH članstvo u EU podržava 86,5 posto građana, u Republici Srpskoj taj procenat iznosi 58,9, a u Brčko Distriktu 69 posto.

Stanovnici BiH koji su za ulazak u Evropsku uniju kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (32,6%), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (28,3%) i poštivanje zakona i propisa (18,8%). Strah od većih troškova života i poreza je najčešći razlog protivljenja ulasku u EU.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 46,8 posto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, 20,2 posto građana smatra da je neophodna reforma pravosuđa, a 11,9 posto misli da je to reforma socijalnog sistema, odnosno, pravednija socijalna zaštita. Ukupno 25,5% ispitanika smatra da je Evropska unija zainteresovana za pristupanje BiH zbog osiguranja mira i stabilnosti, 24,5% zbog prirodnih resursa Bosne i Hercegovine, dok je 17,3% ispitanika kao razlog navelo širenje evropskog tržišta. Da će najveću korist od ulaska BiH u EU imati mladi navelo je 47,1% ispitanika, 19% građana je odgovorilo da će to biti političari, a 13,8% anketiranih misli da korist neće imati niko posebno.

Najveći procenat građana (43,4%) smatra da politizacija procesa integrisanja otežava integraciju BiH u Evropsku uniju, 19,5% građana su kao razlog naveli nespremnost na promjene, dok je 11,2% ispitanika odgovorilo da su to objektivne prepreke, odnosno, obimne reforme u svim sferama života.

Istraživanje je provedeno putem CATI metode, na uzorku od 1.201 ispitanika, reprezentativnom na nivou cijele države. Istraživanje je dostupno na web stranici Direkcije za evropske integracije.

Related posts

Rasim Ljajić: U Beograd Erdogan dovodi 100 privrednika

Editor

BOLI VAS DONJI DIO LEĐA: Ovo će vas spasiti!

Editor

Višegrad: Godišnjica ratnog zločina poznatog kao Živa lomača

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment