Biznis

Norveško-bosanska privredna komora pristupila kolektivnom članstvu Privredne komore FBiH

Norveško-bosanska privredna komora pristupila je kolektivnom članstvu Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, a ugovor o kolektivnom članstvu potpisan je protekle sedmice.


Potpisnik Ugovora u ime Norveško-bosanske privredne komore je Ahmed Lindov u funkciji predsjednika, i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Potpisivanjem ovog Ugovora, nastavlja se intencija Privredne/Gospodarske komore FBiH novom vidu organizovanja bosanskohercegovačke dijaspore kroz direktno učešće u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, čime sve njene članice dobivaju pristup Komori FBiH.

Tokom sastanka, Ahmed Lindov, predsjednik Norveško-bosanske komore i kandidat Parlamenta Kraljevine Norveške na narednim izborima, istaknuo je da se ovim potpisivanjem Ugovora otvaraju mnoga vrata za ostvarenje veće konekcije između bosanskohercegovačke dijaspore Norveške i Bosne i Hercegovine.
– U tom smislu prepoznali smo Privrednu/Gospodarsku komoru FBiH kao sponu u povezivanju bosanskohercegovačkih kompanija s predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore Norveške, a što je izniman potencijal koji trenutno nije dovoljno iskorišten.

U prilog ovom potencijalu govori podatak da norveška kompanija Dinas Holding, čiji je izvršni direktor Suad Šabanović iz Bosne i Hercegovine, svu potrebnu građevinsku robu nabavlja od domaćih kompanija iz Bosne i Hercegovine. Trenutno je mali broj ovakvih primjera, kojih vjerujemo da će saradnjom s Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH uskoro biti puno više, obzirom na već dogovorene naredne korake i teme, koje se između ostalih tiču i sektora elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, u kojem Norveška prednjači, a gdje bosanskohercegovačka dijaspora Norveške ima izniman potencijal djelovanja, između ostalog i u prenosu znanja i iskustva, navodi Lindov.

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić javno je pozvao i ostala bosanskohercegovačka udruženja dijaspore da se priključe Komori FBiH u cilju organizovanog i sistemskog djelovanja u stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj poslovanja bosanskohercegovačke dijaspore i rasta investicija u Bosni i Hercegovini.

Miruh Bosne

Related posts

Na prodaju: Proizvodni kompleks Bojnik – Sarajevo

Uspjeh kompanije iz BiH: U Engleskoj će se obaviti testiranje prvog bh. respiratora

Editor

Odlazak ‘gotovih’ stručnjaka: BiH na godišnjem nivou gubi 1,5 milijardi eura

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment