BiH dijaspora

Pravna država: Bosanka u Klagenfurtu prekršila samoizolaciju – mora platiti 800 eura!

Žena porijeklom iz BiH dobila je zbog nepoštivanja zabrane izlaska iz samoizolacije novčanu kaznu u visini od 800 eura i uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Tako je odlučio sud u austrijskom gradu Klagenfurtu, koji smatra da je ”optužena svjesno dovodila ljude u opasnost od zaraze”.

Ova 49-godišnjakinja je išla u trgovački centar, gdje je bila u kontaktu sa poštanskim radnikom, pisalo je u optužnici. U supermarketu je, navodno, obavila bankovni prijenos sa šaltera lokalne pošte, a pri tome na šalteru nije nosila zaštitnu masku.

Budući da je izašla iz kuće uprkos naređenoj samoizolaciji te da je pritom pozitivna na Covid-19 i da je mogla ”izazvati opasnost od širenja bolesti”, žena je počinila krivično djelo, navodi tužilaštvo.

Da je sud u srijedu, 23. jula, dokazao da je optužena postupila s namjerom, ona bi se suočila sa do tri godine zatvora. Za nenamjerno kršenje karantina kazna u Austriji je do jedne godine zatvora.

Sud je kazao da je kazna tako visoka kako bi obeshrabrila sve one koji ne poštuju odluke vlasti o sprečavanju širenja koronavirusa.

Zbog kršenja samoizolacije, na sudu će se u petak naći i 35-godišnja žena iz Braunaua, koja je otišla u šetnju uprkos tome što je bila zaražena koronavirsom. Prijavio ju je poznanik koji je znao da je Covid-pozitivna.

Source: Slobodna Bosna

Related posts

BHDINOFDESK I BOSNIA APPEAL – BAJRAMSKA ČESTITKA: Podjelimo radost Kurban-bajrama i sa našim komšijam i sa našim susjedima

Urednik BiH Info Desk

Edin Osmanović iz Francuske: Narod se navikao na izolaciju

Urednik BiH Info Desk

Birmingham: Nana Aza policiji prijavila vlastiti nestanak

Editor

Leave a Comment