Biznis Promo

Edeka je firma u kojoj bh. dijaspora u Essenu danas može kupiti i bh. proizvode

Porodica Abaza iz Mostara jedna je od brojnih u kojoj je otac godinama radio u Njemačkoj, a majka u domovini brinula o djeci i njihovom školovanju i odrastanju. Početkom agresije na BiH, ocu Adi koji je od 1975. radio u Essenu pridružili su se i ostali članovi porodice. Sin Aldin tamo je završio Ekonomski fakultet. Prvo radno iskustvo još za vrijeme studija stekao je u kompaniji Edeka. Kada je uspješno završio studij, dotadašnji šef ponudio mu je funkciju menadžera u kompaniji. Nije imao dilemu. Koncem 2015.
pomenuti je okončao svoj radni vijek, a Aldinu je ponudio jednu od filijala Edeke. Abaza ponovo nije imao dilemu, pa je nastala kompanija Edeka – Abaza, danas jedna od najpoznatijih i nauspješnijih kompanija u ovom njemačkom gradu. Bavi trgovinom i svake godine posluje sve bolje.

– Danas zapošljavamo 52 ljudi, a promet smo podigli za 16 posto za relativno kratko vrijeme. Većinom zapošljavamo njemačke državljane. Imamo i četiri radnika iz naše zemlje. Moja je velika želja bila pružiti priliku još nekima koji su pokazali interesovanje, međutim u ovom poslu jedan od uslova za rad je poznavanje Njemačkog jezika, što je objektivan problem naših ljudi, kaže nam Aldin.

Edeka je firma u kojoj bh. dijaspora u Essenu danas može kupiti i bh. proizvode, te na taj način pomoći privredu u domovini.
– Moja velika želja je da što više bh. proizvoda imamo na našim policama. Imamo ideje i vizije za ekspandiranje. Vidjet ćemo kako će sve to ići. Uvijek sam optimističan, dodaje. Abaze od početka na različite načine pomažu i kolektive u Mostaru. Izdvajaju sredstva za dječje vrtiće, javne kuhinje, a od nedavno su i generalni sponzor Fudbalskog kluba Bjelopoljac. Riječ je o klubu koji se uspješno takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH.

– Rođen sam u Mostaru i tamo se uvijek posebno liejpo osjećam. I to je jedan od razloga zbog kojih želim pomagati. Drago mi je što u rodnom Bijelom Polju (mjesto pored Mostara) postoji relativno uspješan sportski kolektiv. Osim Bjelopoljca moram spomenuti i uspješnu saradnju sa tri kluba iz Essena. Sva ta partnerstva za nas predstavljaju čast. Inicijativa da pomognemo Bjelopoljac potekla je od rahmetli oca, rekao je na kraju Abaza.

Adnan Demić

Related posts

Na inicijativu dijaspore: Njemačka firma otvorila pogon u Prijedoru

Urednik BiH Info Desk

Transparency International: Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u regionu

Prezadovoljni zaradom: Sejdo i Meho godišnje ošišaju 7.000 ovaca

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment