BiH dijaspora

Beč: Starta obnova zgrade ambasade Bosne i Hercegovine

Odluka o ulaganju dva miliona i sto hiljada KM u sanaciju zgrade ambasade Bosne i Hercegovine u Beču stupila je na snagu. Ova odluka je objavljena u Službenom listu BiH.

Prema ranijem planu navedeni projekat, čija je realizacija planirana u periodu do 2022. godine, trebao bi biti finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

Inače, ovaj objekat se nalazi u rezidencijalnom dijelu 17. bečkog okruga, izgrađen je 1868. godine i do 1993. služio je kao rezidencija ambasadora bivše SFRJ, a od tada do 2014. godine kao Ambasada Hrvatske. Površina objekta je 415 kvadratnih metara.

BiH nije koristila objekat zbog potrebe njegove rekonstrukcije i sanacije, a ovlašteni procjenitelja cijeni da je u objekat da bi bio doveden u tehnički zadovoljavajuće stanje, neophodno uložiti više od milion eura.

Diplomate iz BiH, koje su na službi u Austriji, trebalo bi da se do kraja 2022. godine presele objekat koji će biti obnovljen novcem koji je legao na račune BiH, kao jedne od nasljednica SFRJ, a na osnovu prodaje imovine bivše republike u Tokiju i Bonu.

BHDINFODESK

Related posts

Dubai: Bivša pjevačica Alma Tucaković u braku sa šeikom

Urednik BiH Info Desk

Poziv bh. dijaspori da znanjem i iskustvom pomognu BiH u borbi protiv Covida-19

BHD Info Desk Administrator

Rotterdam: Uhapšen Bosanac vlasnik ilegalne fabrike duhana u Holandiji

Leave a Comment