Kultura

Jajce: U petak, svečano će biti otvorene 39. Pozorišne/Kazališne igre BiH

banner

Otvaranjem Izložbe grafika “Crna jedra” autora Ede Murtića i predstavom „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla u Jajcu u petak, 28.8.2020. godine svečano će biti otvorene 39. Pozorišne/Kazališne igre BiH. 

Zbog situacije uzrokovane korona virusom Igre se, ove godine igraju, odnosno održavaju u pomjerenom terminu i sa ograničenim brojem gledatelja u skladu sa epidemiološkim mjerama i uz obavezno držanje distance, ograničen broj gledatelja, obaveznu dezinfekciju ruku, mjerenje temperature i obavezno nošenje maski.

Ovaj najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini održat će se od 28.8. do 4.9.2020. godine. U takmičarskom dijelu gledat ćemo šest predstava koje su prošle selekciju, od 14 koliko ih je bilo u konkurenciji. Ključ grada Jajca ove godine, u sedam festivalskih dana, brižno će čuvati glumac i reditelj Velimir Pšeničnik-Njirić, prvak drame HNK Mostar, glumac s četrdeset godina profesionalnog igranja na pozornici.

Selektorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH je Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica na Sveučilištu u Mostaru.

Na pozornici Doma kulture u Jajcu ove godine, prema izboru selektorice Laco, igraju sljedeće predstave:

1. „Ukulele Jam“ Bosanskog narodnog pozorišta  Zenica

2. „Škola za žene“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka

3. „Identitluk“ Hrvatskog narodnog kazališta  Mostar

4. „Dogville“ Narodnog pozorišta Sarajevo

5. „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla

6. „Nije čovjek ko ne umre“ Pozorišta Prijedor.

Stručni žiri 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH zasjedat će u sastavu: Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Lasić i Damir Altumbabić, dok će u žiriju publike biti Igor Lacić, Iva Ladan, Andrea Radovac, Pašaga Hodžić i Ernisa Julardžija.

Okrugli stol nakon svake predstave vodit će Zoran Mlinarević profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. 

Zaljubljenici u pozorište i umjetnost uopće ove godine moći će, uz propisane epidemiološke mjere, uživati uz Pozorišne/Kazališne igre BiH u gradu Jajcu koje već desetljećima ljubomorno čuva unutar svojih zidina predivna iskustva, nezaboravna druženja, ali prije svega rađa veliku ljubav prema pozorištu. 

Osim natjecateljskih predstava profesionalnih kazališta očekuje nas i prateći program: izložbe, promocije knjiga, hommage nedavno preminulom profesoru i teatrologu Nedžadu Fejziću redovnom sudioniku i nezaobilaznom gostu svih poslijeratnih Igara. Također, u organizaciji Doma kulture biće upriličena i radionica za djecu o tome kako nastaje predstava. 

Vrata grada Jajca biće otvorena za glumce i ljubitelje pozorišta od 28. augusta do 4. septembra kada će Ključ grada Jajca biti u rukama glumaca.

Dijana Duzić    

Pozorišne/Kazališne igre BiH/Foto: D.D.

Related posts

Poslušajte parodiju na bh. stvarnost: Dede Putra “Da te nije Angela”

BHD Info Desk Administrator

Geteborg: Prvi sajam knjige bosanskohercegovačkih autora u Skandinaviji

„Književnost bosanskohercegovačke dijaspore u Skandinaviji“: Kapitalno djelo u prikazu bh. književnog stvaralaštva u dijaspori Skandinavije

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment