Kultura

Den Hag: Nestali

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je novu instalaciju ispred zgrade Internacionalnog suda pravde (Palače mira) u Den Hagu, pod nazivom ‘Nestali”

Postavkom djela ‘’Nestali’’ želim da ukažem na potrebu da Internacionalni sud pravde i društvo uopšte mnogo intenzivnije i efikasnije treba da djeluje na planetarnom ostvarenju pravde. Sve je izraženija prisutnost zlih ideologija u društvima širom svijeta i sve je uočljivija tolerancija prema djelovanju tih zlih ideologija. Upravo takve ideologije su u največoj mjeri utjecale da se danas širom svijeta traga za hiljadama nestalih osoba. Vjerujem da odlučnijim suprotstavljanjem takvim ideologijama koje šire mržnju, koje ćine i veličaju zločine možemo konkretno utjecati da se u budućnosti broj nestalih osoba smanjuje. Zbog toga upučujem apel da individualno i kolektivno doprinesemo realizaciji pravednijega drustva jer ćemo na taj naćin doprinijeti i pronalasku nestalih osoba te utjecati na uzroke njihova nestanka. U protivnom broj zločina i broj nestalih osoba će samo rasti i postajati naša svakodnevnica.

Širom svijeta ćine se zloćini nad pojedncima i cijelim narodima a svjedoci smo da veliki dio čovjecanstva ne pokazuje želju i spremnost suprotstaviti se tim zločinima unatoć mogućnostima koje imaju.  Kao primjer navest ću palestinski narod, Ujguren u istočnome Turkistanu koji je okupiran od strane Kine, Rohinja narod u Mijanmaru, Cerkeze koji su u sklopu sovjetskoga saveza i ruske federacije skoro nestali i mnogi drugi narodi. Takodjer spomenut ću i težnje mnogih da nestane Bošnjaka kao naroda što potrvdjuju počinjeni masovni zločini nad nedužnim stanovništvom i počinjen genocid nad Bošnjacima širom Bosne i Hercegovine. 

Demoniziranjem i dehumaniziranjem nestaju prava naroda a u konaćnici nestaju cijeli narodi. Mi moramo znati prepoznati i biti odlučni u osudi takvih ideologija jer one kao takve donose samo zlo cjelokupnome čovječanstvu. One kao takve utjeću da nestaju vrijednosti u našim društvima koje su osnova i uslov istinskoga uspjeha pojedinca i zajednice. 

Pravda za sve, svi za pravdu.


Konceptualni umjetnik Almir Dervišević (1972.) iz Sarajeva, živi i radi u Holandiji. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994.-2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti.

BHDINFODESK

Related posts

CHICAGO: SVJETSKA PREMIJERA “SEVDAH MEDLEY”

Editor

Drammen promocija romana inspirisanog životom naših ljudi: DA SE RAT VIŠE NIKOM NE DOGODI

Giverny: Čuvena platna “na liniji”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment