Društvo

Na otvaranje Spomenika mira reagirale Majke Srebrenice, imaju i poruku za Šeranića

banner

Majke Srebrenice uputile su saopćenje u kojem su oštro reagirale zbog otvaranja Spomenika mira u Srebrenici, a imale su i poruku za Alena Šeranića, ministra u Vladi RS.

“Otvaranje ‘spomenika mira’, kako ga nazvaše, na samo dva metra od spomenika podignutom u čast četnicima i na mjestu sa kojeg je Ratko Mladić izgovorio famoznu rečenicu: ‘Došlo je vrijeme za osvetu dahijama’, govori o prokletsvu ‘svetog Trojstva’. Spomenik ‘mira’ i spomenik dvojici četnika upotpunjuje sliku svetog Trojstva”, navedeno je u saopćenju Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja “Žena Podrinja” Bratunac.

Istaknuto je da se na otvaranju spomenika ničim izazvan pojavio ministar zdravstva RS iz reda bošnjačkog naroda Alen Šeranić, “ministar koji se nije nikad udostojio da posjeti Memorijalni centar u Potočarima i prouči Fatihu ubijenim Bošnjacima u genocidu 1995. godine”.

“Mi, majke Srebrenice, nikada nećemo prihvatiti nikakav spomenik mira, sve dok se ne priznaju počinjeni zločini, dok se veličaju ratni zločinci, dok se ne prihvate presude međunarodnih sudova i dok zvaničnici ne prestanu sa provokacijama koje svakodnevno upućuju prema žrtvama genocida. Ministra Šeranića pozivamo da poštuje hipokratovu zakletvu koja ima univerzalnu vrijednost kako u krugu bolnice tako i izvan nje”, naglašeno je u saopćenju.

BHDONFODESK

Related posts

Uveden policijski sat u Bosni i Hercegovini

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 363: SULJINE REZERVNE „NOGE“

BHD Info Desk Administrator

Crni dani novinarstva / Saopćenje za javnost portala Radiosarajevo.ba

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment