Lifestyle Zdravlje

(Video) Riječ struke: BiH mora osporiti lokaciju gradnje nuklearne deponije na Trgovskoj gori

banner

Bosna i Hercegovina ima obavezu zaštiti Trgovsku goru na kojoj Republika Hrvatska planira gradnju odlagališta radioaktivnog nuklearnog otpada. Stoga je neophodno što prije formirati ekspertski i pravni tim koji će iskoristiti sve mehanizme, konvencije i protokole Evropske unije o prekograničnoj saradnji, te osporiti lokaciju gradnje deponije.

To je rečeno na okruglom stolu pod nazivom “Trgovska gora: aktuelno stanje iz ugla struke”, a na kojem su govorili i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović i Jasmin Emrić, te predstavnik Regulatorna agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Emir Dizdarević.

Magazinović je naveo da se i dalje provode aktivnosti u Hrvatskoj na gradnji postrojenja na Trgovskoj gori i već je izabran tim za izradu studije uticaja na okoliš, što je važan korak da Hrvatska ostvari namjeru.

Magazinović je naglasio da u BiH postoji političko jedinstvo za rješenje problema, država ima kapacitet, eksperte, ali je problem što još nije formiran pravni i ekspertni tim koji bi rješavao taj problem, te što Vijeće ministara BiH još nije donijelo tu odluku.

“Hrvatski eksperti rade, umrtvljuju reakciju BiH kojekakvim razgovorima i odugovlačenjem, a sa naše strane imaju saveznike koji blokiraju formiranje pravnog i ekspertnog tima kako bi BiH odgovorila na ekspertnom i pravnom nivou. Nemamo problem kada RH radi u svom interesu, ali imamo problem sa ljudima u BiH koji rade u interesu Hrvatske. Zato je neophodno da se što prije formira pravni i ekspertni tim, a bh.eksperti u dijaspori su na dispoziciji da pomognu BiH”, kazao je Magazinović.

Fena/YouTube

Ogromni su rizici gradnje odlagališta za radioaktivni nuklearni otpad, jer, kako je Dizdarević kazao, u to bi se u skladište do 2023. godine spremao otpad koji datira još od 1984.godine. Tu bi se skladištio kontaminirani materijal koji je nastao korištenjem nuklearke u Krškom. Naglasio je da još nije precizno odvojena srednja radioaktivnost u odnosu na nisku.

Također je i zastupnik Jasmin Emirć naglasio da je veliki rizik za ljude i okolinu živjeti pored nuklearnog postrojenja. Smatra da je nepravedno da se toj regiji gradi takvo postrojenje koje će imati trajno negativne posljedice.

Kazao je da se grad Bosanski Novi snabdijeva pitkom vodom sa lokacije Čerkezovac, gdje se planira gradnja odlagalište radioaktivnog nuklearnog otpada, te ukoliko dođe do izgradnje odlagališta za radioaktivni nuklearni otpad, onda se šansa za razvojne planove za to područje umanjuje.

“Potresi su česti, požari, poplave i zato to područje nije pogodno za takva odlagališta. Ova lokacija nikako nije prihvatljiva za odlagalište jer su rizici neprocjenjivi”, naglasio je Emrić.

Također, dodao je, i mještani općine Dvor (Hrvatska) su protiv gradnje postrojenja, i Republika Hrvatska trenutno nema saglasnost lokalne zajednice, Općine Dvor da se gradi Centar za zbrinjavanje radioaktivnog i nuklearnog otpada, a i to je jedan od uvjeta za gradnju tog centra.

Učesnici okruglog stola pozvali svu vlasti u BiH, posebno Vijeće ministara BiH da što prije formiraju ekspertni i pravni tim koji bi iskoristio sve ogućnosti da se obustavi gradnja Centra za odlaganje radioaktivnog i nukearnog otpada na Trgovskoj gori.

Fena

Related posts

Visoki krvni pritisak: Važno je razlikovati činjenice od mitova

BHD Info Desk Administrator

Učenice iz Tuzle izumile alternativni lijek za upalu pluća

Editor

Srčani napad i voda!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment