BiH dijaspora

Istaknuta bh. aktivistkinja izabrana za predsjednicu Savjetodavnog integracionog odbora Rottenburga

banner

Na sastanku članova/ica novog saziva Savjetodavnog integracionog odbora Rottenburga koji je održan jučer, 11. novembra 2020. godine, Bosanka iz Živinica Fatima Kahrimanović, jednoglasno je izabrana za predsjednicu ovog savjetodavnog tijela. Osim gospođe Kahrimanović, u novo rukovodstvo, na period od tri godine, izabrani su i Daniel Setzer i Pietro Scalera.

Gospođa Kahrimanović je i u proteklom trogodišnjem mandatu bila članica Savjetodavnog integracionog odbora Rottenburga. Osim što je aktivistkinja u ovom njemačkom gradu u kome živi od 1991. godine, gospođa Kahrimanović je i istaknuta bosanskohercegovačka aktivistkinja. Jedna je od tri koordinatora/ice Bosanske škole u ovom gradu, članica je rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori, sa sjedištem u Stuttgartu i potpredsjednica udruženja „Most Živinice“, udruženja građana/građanki sa područja Grada Živinice u dijaspori.

Uime udruženja „Most Živinice“ gospođa Kahrimanović je prije dvije godine pokrenula inicijativu za uspostavljanje partnerskih odnosa između Živinica i Rottenburga. Pandemija koronavirusa spriječila je i odgodila nekoliko već dogovorenih akcija ova dva grada.

Nova predsjednica Savjetodavnog integracionog odbora Rottenburga je u naredne tri godine zadužena za pitanja obrazovanja, kulture, brigu o djeci i druga socijalna pitanja stranaca.
Rottenburg am Neckar je grad srednje veličine u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg. Nalazi se oko 50 km jugozapadno od glavnog grada pokrajine, Stuttgarta, i oko 12 kilometata jugozapadno od Tübingena. Rottenburg je drugi najveći grad okruga nakon Tübingena i čini sekundarni centar za okolne zajednice.

Haris Halilović

Related posts

“Eurowings” se izvinuo bh. državljanima u Njemačkoj

Editor

SDP BiH prvi put u Banja Luci kandiduje Banjalučane iz dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Poziv kanadskim državljanima i građanima sa stalnim boravkom u Kanadi da potpišu peticiju: PETICIJA E-1455 NA WEBSTRANICI PARLAMENTA KANADE ZA PONOVNO OTVARANJE KANADSKE AMBASADE U SARAJEVU

Leave a Comment