Moj stav

Gospodine Inzko, vrijeme je da dokažete da Vam je istinski stalo do žrtava genocida i BiH

Otvoreno pismo građanske inicijativa “KLUB 100 – PLUS” Visokom predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku, pismo prenosimo u cjelosti.

Birmingham 12.11.2020.

Gospodine Inzko, vrijeme je da dokažete da Vam je istinski stalo do žrtava genocida i BiH

Gospodine Visoki predstavniče Inzko, danas, 12. novembar 2020. godine, navršava se pet mjeseci otkad Vam je uručena „Peticija 8372”, građanske inicijative „KLUB 100 – PLUS”, kojom se od Vas, kao Visokog predstavnika OHR-a u Bosni i Hercegovini, traži da primijenite Bonske ovlasti i da, nakon blokade u državnim institucijama BiH i ogromnog zakašnjenja u promoviranju takve odluke, nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida. 

Naša inicijativa i zahtjev su humanistička i civilizacijska potreba da se živi na principima Povelje UN-a, i poštivanja odluka Međunarodnog suda u Hagu.

Nažalost, za  sve vrijeme Vašeg mandata u našoj politički veoma ranjivoj i nestabilnoj Bosni i Hercegovini, unatoč stalnom antidržavnom djelovanju i secesionističkim pretenzijama i prijetnjama njenom integritetu i suverenitetu, osim Vaše učestale zabrinutosti, nismo još vidjeli Vašu odlučnost niti spremnost da iskoristite Bonske ovlasti, s ciljem zabrane negiranja genocida – što je osnovna pretpostavka pomirenja, a onda i svih drugih vitalnih procesa rehabilitacije i reintegracije društva i države. 
Vjerujemo da je bez, na ovaj ili onaj način, proglašenja Zakona protiv negiranja genocida, nemoguće očekivati da će ratni narativ i zločinački legat Republike Srpske u sklopu koje je počinjen genocid, nestati sam od sebe, da će se stopiti s vremenom i historijskom distancom koja će omogućiti introspekciju i reflektiranje na zločinačku politiku iz devedesetih. 

Za to je potreban zakon i efektivni program denacifikacije svih onih područja u kojima se glorificiraju ratni zločinci i u kojima se ploče s njihovim imenima stavljaju na obrazovne ustanove. 

Također, vjerujemo da Vam je poznato da novija historija Bosne i Hercegovine kazuje sasvim drugačiju priču i upućuje na istinu. Ta istina kazuje da se historijski naslijeđena otvorena pitanja, upravo zbog zataškavanja, laganja, prevrtanja i nesuočavanja s istinom, nikada nisu riješila, te da su se masovni zločini i genocid kroz vrijeme ponavljali. 
Od Vas, gospodine Visoki predstavniče, očekujemo da pomognete našim ljudima, pa i političarima, na ovaj ili onaj način, iz ovih ili onih, ali u svakom slučaju, s humanističkog aspekta, neodrživih razloga, onemogućenim kroz institucije sistema  uvesti u praksu života spomenuti zakon, da se konačno prekine takav retrogradni ciklus i društveni diskurs i na taj način omogućite da rane prošlosti iz devedesetih zdravo zacijele u bh. postgenocidnom društvu. 
U Hagu se nalazi svega mala grupa zločinaca, a broj onih koji žive na narativu njihove zločinačke politike je u hiljadama i desetinama hiljada. Njihov narativ i zagovornici se svakodnevno umnožavaju, a njihovo prisustvo neskriveno je u svim oblicima društvenih komunikacija i interakcija. 
Većina članova naše Inicijative su građani evropskih i svjetskih država koje su usvojile zakone protiv negiranja genocida i holokausta. Naši prijatelji u ovim državama ne mogu da shvate, kada im pokušavamo objasniti, da u našoj Bosni i Hercegovini takav zakon ne postoji, te da Vi, kao zapravo i njihov predstavnik imate mogućnost da ga proglasite ali da to još uvijek  niste uradili.
 
Zato gospodine Inzko, želimo Vam poručiti ovim putem sljedeće: 
Mi, pokretači Građanske inicijative “KLUB 100-PLUS”, ostajemo jedinstveni i odlučni u našoj ljudskoj borbi i obavezi prema svim nedužnim žrtvama genocida, u čije ime Vam se obraćamo i zbog kojih nećemo posustati. 
Donekle smo ohrabreni Vašim nedavnim izvještajem Ujedinjenim narodima, ali mi ćemo nastaviti podizati svijest i sjećanje na genocid u Srebrenici u zemljama u kojim živimo, u bosanskohercegovačkoj javnosti i putem domaćih i svjetskih medija, u institucijama međunarodne zajednice – Evropskom parlamentu, Ujedinjenim nacijama, diplomatskim predstavništvima, a obratit ćemo se i novoj američkoj administraciji od koje ćemo tražiti veće učešće i politički angažman u Bosni i Hercegovini sve dok se ovo vitalno pitanje ne riješi.

S, poštovanjem, 

Građanske inicijativa „KLUB 100-PLUS“

Da ova peticija ne bi doživjela zaborav,, Građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” će, sve dok ne nametnete i proglasite ovaj zakon, svakog 12-tog u mjesecu podsjećati Vas i Vaše nadređene iz Zajednice, na sva Vaša i njihova mnogobrojna neispunjena obećanja. 
Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja. 

Related posts

Cvijet Srebrenice na fasadi „Olomanke“ u centru Sarajeva

Urednik BiH Info Desk

Veliki broj građana želi jedinstvenu i suverenu građansku RBiH bez entiteta i kantona

Editor

Konferenciju “Stop negiranju genocida i holokausta”

Leave a Comment