BiH dijaspora

Švedska: Obilježen Dan državnosti BiH

banner

Savez bh. udruženja u Švedskoj, pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj, organizirao je 28. novembra 2020. godine online Svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH. Odbor za školstvo proglasio je najbolje literarne radove na temu „Zašto učim bosanski, maternji jezik“

Pandemija koronavirusa nije mogla spriječiti online obilježavanje i Svečanu akademiju Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj 28. novembra 2020. godine, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sve pod pokroviteljstvom i u prostorijama Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj. Neobičan i uspješan način obilježavanja Dana državnosti u inozemstvu u prostorijama Ambasade BiH u Kraljevini Švedskoj sa amblemom Saveza bh. udruženja u Švedskoj, koji je osnovan 1992. godine.

Značaj i rezultati Saveza bh. udruženja u Švedskoj

Panel o aktivnostima Saveza bh. udruženja: godišnja kulturna manifestacija, konferencije, seminari, Glas BiH, radio, sportske manifestacije i okupljanja, su najznačajniji sadržaji. Krupnim slovima ispisano: Sretan Dan državnosti BiH!

Meho Kapo, moderator: „Čast mi je obratiti se bh. građanima u Švedskoj, Evropi i svijetu povodom Dana državnosti BiH, te pozdraviti ambasadoricu Elviru Dilberović, potpredsjednicu Renee Nimer i predsjednika Saveza bh. udruženja u Švedskoj Kenana Jašarspahića. Obilježavati Dan državnosti BiH isto je kao postavljati kamen temeljac za građevinu u kojoj će svako moći imati svoje mjesto.“

Renee Nimer, potpredsjednica Saveza bh. udruženja u Švedskoj:

– Čast mi je u ime upravnog odbora Saveza bh. udruženja u Švedskoj pozdraviti sve Bosance i Hercegovce u domovini i širom svijeta i u ovo doba korone da ujedinjeni i zajedno obilježimo rođendan naše domovine, te od srca želim Sretan Dan državnosti i napredak u zdravlju i miru!

Elvira Dilberović, ambasadorica BiH u Kraljevini Švedskoj:

– Želim da kao ambasadorica BiH u Kraljevini Švedskoj, Republici Finskoj i Republici Estoniji i kao domaćin i pokrovitelj ove jedinstvene manifestacije pozdravim sve bh. građane u BiH i svijetu i poželim da i na Dan državnosti naša domovina BiH bude i dalje jedinstvena, suverena, samostalna i nezavisna. Nadam se da ćemo još masovnije ovakve skupove organizovati kada pobijedimo Covid-19. U Švedskoj živi 1 procenat bh. građana u odnosu na ukupan broj švedskog stanovništva, koji su dosadašnjim djelovanjem dali snažan pečat švedskom društvu u cjelini, jer se bh. građani brže integrišu od drugih u švedsko društvo, a da uz to nisu raskinuli veze sa domovinom BiH kao ni zaboravili svoje ukupne tradicije, u čemu je značajna i uloga Saveza bh.h udruženja u Švedskoj. Veliki je značaj Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. kada je BiH postala jedna od ravnopravnih šest republika u Jugoslaviji.

Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj:

– Na kraju želim kazati da smo ostvarili ono što smo zamislili te da smo uspješno online organizovali Svečanu akademiju u Stockholmu, povodom Dana državnosti BiH, uz zahvalnost pokrovitelju. Tehnički ovo je jako zahtjevan projekt, pionirski korak koji smo realizovali zahvaljujući članstvu, udruženjima i glavnom odbora i uz svesrdnu pomoć i bodrenje Ambasade BiH u Stockholmu i ambasadorice Elvire Dilberović. Značajno je da nam se linkom obratio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je dao jako pozitivne ocjene o radu Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH:

– Dragi moji Bosanci i Hercegovci u Švedskoj! Čast mi je da vam se obratim uz Dan državnosti BiH, na dan kada je prije 77 godina obnovljena državnost BiH. Zahvalan sam Savezu bh. udruženja u Švedskoj jer vam se obraćam iz BiH, koja je dosta daleko od Švedske, ali mi dušom i brigom za BiH nismo daleko, mi zajednički djelujemo. Ustvari, svi ste vi moji, kao što sam i ja vaš: Vi ste građani BiH koja je bila, jeste i biće onakva kakvu je mi kao njeni građani vidimo, jednakopravna država svih njenih građana. Svi mi zajedničkim naporima možemo doprinjeti da BiH postane članica NATO saveza i Evropske unije, a taj put nije lagan jer moramo biti mudri i strpljivi, uz to da smo svjesni da neki to žele spriječiti, ali ako smo jedinstveni neće uspjeti. BiH ima svoju hiljadugodišnju historiju i nitko nas neće dijeliti po nacionalnoj niti vjerskoj pripadnosti. BiH će opstati ako svi damo svoj doprinos zajedničkom građenju demokratske BiH radi naše i djece koja dolaze, ponosna na našu domovinu BiH. Čestitam vam 25. novembar – Dan obnovljene državnosti BiH i želim vam sve najbolje!

Bosanske dopunske škole

O radu bosanskih dopunskih škola slikovito, nadahnuto i dječijim šarmom govorile su djevojčice: Alma Fako i Irma Ganić Borås, Erna Jakupović Gislaved i Ilma Ramić Angered. Bosanske su dopunske škole odigrale veoma značajnu ulogu prilikom dolaska bh. građana u Švedsku, posebno tokom agresije na BiH 1992/95. godine. Uz to djeca u Švedskoj imaju pravo na nastavu na maternjem jeziku: bosanski, hrvatski i srpski u svim švedskim školama gdje ima pet i više učenika.

Maternji jezik

Odbor za školstvo Saveza bh. udruženja u Švedskoj raspisao je 12. oktobra 2020. godine javni natječaj i pozvao na zajedničku aktivnost za svu djecu osnovnoškolskog uzrasta u Švedskoj, koja uče i njeguju svoj maternji jezik u redovnoj švedskoj školi i u udruženjima kroz aktivnosti od vlastitog interesa. „Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš“ je geslo kojim se rukovodio Odbor za školstvo.

129 radova: „Zašto učiti bosanski/maternji jezik“

Sadeta Murić, koordinatorica Odbora za rad sa maternjim jezikom:

– Kao prvo mogu da izrazim divljenje tolikim brojem djece koja su se odazvala na ovaj poziv i izazov, jer ukupno je prispjelo čak 129 radova. Utoliko je bilo nezahvalnije odabirati one najbolje, jer svaki rad je bio poseban na svoj način. Kriteriji kojima smo se rukovodili: sadržaj, način prezentiranja, emotivni stav ka svome jeziku, vjerovatnoća da je rad baš učenički, geografska rasprostranjenost u Švedskoj, vizija za budućnost/opredijeljenost, uvjerljivost i osjećaj pripadnosti, lični doživljaj i utisak. Svi radovi su za pohvalu, možda s vremenom neka vrsta nagrade u vidu susreta svih njih kad za to budu postojale mogućnosti. Odabrali smo šest najinteresantnijih, uslovno rečeno najboljih. Prvo smo napravili uži, zatim jos uži, i na kraju najuži izbor. Iz tog najužeg izbora odabrali smo šest koje su najbolji.

Nagrađeni radovi:

Mlađa grupa: I – V razred:

Prvo mjestoTaha Nejat, prvi razred Stockholm

Drugo mjestoAlina Čaušević, četvrti razred Västerås

Treće mjestoHana Šahman, peti razred Malmö

Starija grupa: VI – IX razred:

Prvo mjestoAdem Alagić, sedmi razred Halmstad

Drugo mjestoTara Medan, osmi razred Västerås

Treće mjestoKristijan Vuković, deveti razred Landskrona

(Odbor je radio u sastavu: Sadeta Murić, Azra Jelačić i Fatima Veladžić).

Savez bh. udruženja čuva bh. tradicije i kulturu

Značajno je mjesto Saveza bh. udruženja na očuvanju najzanačajnijih bh. tradicija i kulture, što se iskazuje i danas kroz ukupno djelovanje 46 bh. udruženja u 39 gradova u cijeloj Švedskoj, sa preko 8.000 hiljada članova. Nekada je u Švedskoj djelovalo čak 129 bh. udruženja sa oko 16.000 članova.

Ansambl Saveza bh. udruženja u Švedskoj na kraju je predivnim programom začinio manifestaciju obilježavanja Dana državnosti BiH, predivnim spletom igara naroda i narodnosti BiH.

Informisanje značajno – Zahvalnica Muhamedu Mujakiću

Ambasadorica BiH u Kraljevini Švedskoj Elvira Dilberović je uručila priznanje, zahvalnicu Muhamedu Mujakiću, dugogodišnjem članu i predsjedniku Odbora za informisanje Saveza bh. udruženja u Švedskoj i novinaru čiji je radni vijek u Švedskoj bio vezan uz informisanje i kulturne manifestacije koje vodi Savez bh. udruženja u Švedskoj, istakavši da joj je „čast i zadovoljstvo da Muhamedu Mujakiću dodijeli priznanje za nesebičnu saradnju i trud u očuvanju kulturnih i tradicijskih vrijednosti BiH u Kraljevini Švedskoj“, te mu je darovana i knjiga sa CD Josipa Pejakovića „Bosnom hodim“, ko i da joj je žao da on nije prisutan zbog pandemije korone.

Manifestacija online obilježavanja Dana državnosti BiH u Švedskoj 28. novembra 2020. je linkom prenošena u trajanju od 52 minuta i sačuvana kao video-zapis „Video Stream Stokholm. mp4“,

BHRF Press

Related posts

Dan žena, 8. mart, veselo obilježen u Sydney-u.

U Španiji najteži dan od početka krize, pet bh. državljana napustilo tu zemlju

BHD Info Desk Administrator

Dublin: Mladi bh.naučnik Damir Varešlija istražuje stanice raka dojke

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Selim 25/12/2020 at 15:56

Elvira je smeće jedno

Reply

Leave a Comment