BiH

Nakon protesta građana:”Bosnia Green Energy Project” za sada odustao od gradnje mini hidroelektrana na Plivi

banner

Firma “Bosnia Green Energy Project” povukla je zahtjev za izdavanje saglasnosti za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Plivi u Jajcu.

Obavijestili su Općinu Jajce kako su povukli zahtjev kod Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK s obzirom da su lokalni izbori završeni, a Općinsko vijeće u Jajcu neće biti skoro konstituisano.

Javna raspava u Općini Jajce bila je zakazan za 9. decembar. Brojna jajačka udruženja i aktivisti su zahtijevali obustavu postupka i odgađanje javne rasprave do konstituisanja vijeća.

“Kao što smo naveli u našem Pismu namjere, Bosnia Green Energy Project d.o.o. želi od samog početak, ideje ,zatim izrade projekte dokumentacije, pa do izgradnje hidroenergetskih postrojenja, probnog rada, korištenja i održavanja, biti u koordinaciji s lokalnom zajednicom i ne želi napraviti bilo koji potez bez saglasnosti i odobrenja iste. U tom smislu, Javnu raspravu treba otkazati. Kada se konstituiše Općinsko vijeće, te lokalna zajednica bude u mogućnosti, u punom kapacitetu u čestvovati u postupku, tada ćemo se ponovo Ministarstvu obratiti s novim zahtjevom”, rekao je direktor kompanije Mauhmed Šabić, prenosi N1.

Ova kompanija trebala je izgraditi dvije mini hidroelektrane “Elektrobosna” i “Pijavice” snage po 1,5 MW.

Related posts

Bosna i Hercegovina dobila preporuku Evropske komisije za kandidatski status

BHD Info Desk Administrator

Stolac: Danas Dan žalosti

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 400: SJEĆANJE NA PRIJATELJA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment