BiH

Optužnica protiv pripadnika četničkog “Ravnogorskog pokreta”

banner

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pripadnika “Ravnogorskog pokreta”. Oni se terete da su na području Višegrada i okolice, u mjesecu martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Podignuta je optužnica protiv:

  • Sladojević Dušana, zvanog “Krvce” i “Čiča”, rođenog 1957. godine u Ključu
  • Aleksić Slavka, zvanog “Vojvoda”, rođenog 1956. godine u Bileći
  • Lečić Riste, rođenog 1963. godine u Trebinju.

Optuženi se terete da su dana 10.03.2019. godine, sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

BHRT

Related posts

„Istina, dijalog, budućnost“: Memorijalni centar Srebrenica i Staffordshire University potpisali Memorandum o saradnji

BHD Info Desk Administrator

Lijepa strana BiH: Firma iz Posušja svoje radnike častila sa po 1.000 KM

BHD Info Desk Administrator

Predsjedništvo BiH odlučilo – migranti ostaju na Lipi

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment