Svijet

Otac Borisa Johnsona podnio zahtjev za stjecanje francuskog državljanstva

Otac britanskog premijera Borisa Johnsona izjavio je u četvrtak da je podnio molbu, odnosno zahtjev za dobijanje francuskog pasoša kako bi održao veze s Evropskom unijom nakon Brexita.

Stanley Johnson, bivši član Evropskog parlamenta koji je glasao za ostanak Britanije u EU  na referendumu iz 2016. godine, izjavio je za RTL radio kako želi postati francuski državljanin zbog snažnih porodičnih veza s Francuskom.

– Ako tačno rezonujem, ja sam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, njena majka bila je potpuna Francuskinja, kao i njen djed. Stoga je to za mene povratak onome što sam već imao. I to me čini veoma sretnim – izjavio je 80-godišnji Johnson, koji je u radijskom intervjuu govorio francuskim jezikom.         

– Uvijek ću biti Evropljanin, to je sigurno. Niko ne može reći britanskom narodu vi niste Evropljani. Povezanost s Evropskom unijom je bitna – dodao je.

Njegov sin Boris bio je vodeća ličnost kampanje za napuštanje EU na refendumu iz 2016. i kaže da Britanija može „moćno prosperirati“ kao potpuno suverena zemlja izvan onoga što naziva pretjerano birokratiziranom EU.

Premijer je u srijedu zauzeo, međutim, pomirljiviji stav dok je parlament odobrio novi trgovinski sporazum s EU.

– Ovo nije kraj Britanije kao evropske zemlje. Mi smo u brojnim aspektima suštinska evropska civilizacija i nastavit ćemo da budemo takvi – kazao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično napušta  EU u četvrtak navečer, nakon često zategnutih 48-godišnjih veza s evropskim projektom, prenosi Reuters.

BHDINFODESK

Related posts

Umro britanski princ Philip, suprug kraljice Elizabete

BHD Info Desk Administrator

Yale Univerzitet organizira dvodnevnu online konferenciju: 25. godišnjica Daytona

Urednik BiH Info Desk

IGK: Kanada podržava euroatlanski put BiH

Editor

Leave a Comment