Lifestyle

Pokrenuta inicijativa da akademik Muhamed Filipović i Ivica Osim dobiju ulice u Sarajevu

banner

Vijećnica u Općinskom vijeću (OV) Stari Grad Sarajevo Almedina Zukorlić-Pašalić (Narod i pravda) pokrenula je inicijativu da se u ovoj lokalnoj zajednici jedna ulica nazove po rahmetli akademiku Muhamedu Filipoviću. O ovoj inicijativi potrebno je da se izjasni OV.

U obrazloženju je navela izuzetan doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi i umjetnosti, koji je dao akademik Filipović.

“Akademik prof.dr. Muhamed Filipović kao doajen filozofije i historije, mislioc, pisac i esejista najznačajnija je ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdije nad domovinom. Za buduće generacije od izuzetne važnosti je sjećanje na ličnost akademika Filipovića koji će u historiji biti zapamćen i kao utemeljitelj institucija znanja, mentor i učitelj koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja” – navela je Zukorlić-Pašalić.

Srđan Srdić, nezavisni zastupnik koji je nedavno napustio stranku Narod i pravda, jučer je na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo uputio inicijativu da se Zvornička ulica preimenuje u ulicu Ivice Osima.

“Kao što sam i obećao prije tridesetak dana velikom broju istinskih navijača FK Željezničar, te svim poštivaocima rada našeg Ivice Osima, na današnjoj 1. Redovnoj sjednici OV Novo Sarajevo, pokrenuo sam inicijativu da se sadašnja ulica Zvornička preimenuje u ulicu Ivice Osima”, rekao je Srdić.

Na narednoj sjednici OV Novo Sarajevo vijećnici će se izjasniti o predloženoj inicijativi.

BHDINFODESK

Related posts

Jeste li već preboljeli COVID-19: Evo kako to saznati

Editor

(Video) “I to je život”: Bosanci upisani u Ginsovu knjigu rekorda

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 314: SLIKE KOJE (NE)VOLIM

Editor

Leave a Comment