Izbori BiH

CIK BIH: Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju zakazani za 21. februara

banner

Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju bit će održani u nedjelju, 21. februara, dok će prijevremeni izbori u Travniku i Ustikolini biti organizirani u aprilu, zaključeno je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

CIK je ranije utvrdio u obje izborne jedinice Srebrenica i Doboj veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava određenih učesnika u izbornom procesu.

Izbori u ove dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Kada su u pitanju izbori u Travniku, oni će biti prijevremeni zbog situacije gdje je kandidat za načelnika te općine preminuo tokom izbornog dana, a za općinu Ustikolina-Foča izabrani kandidat također je naknadno preminuo.

S obzirom da su kandidati preminuli, politički subjekti moći će dostaviti nove kandidate i bit će otvoren postupak prijave i ovjere političkih subjekata kao da su novi izbori, ali će mandat onoga ko bude izabran trajati do isteka tekućeg mandata.

To znači da će mandat načelnika koji bude izabran na prijevremenim izborima teći paralelno sa svim ostalim načelnicima koji su izabrani 15. novembra 2020. godine.

BiHCIK BiH: Ponovni izbori u Srebrenici i Doboju zakazani za 21. februar02/02/2021

Related posts

NAŠ GLAS ZA BOLJE SUTRA PROTIV DEJTONSKOG TOTALITARIZMA

BHD Info Desk Administrator

Mirsad Duratović isključen iz DF-a

Editor

SPINOVANJE: Pogledajte kako Bosanci i Hercegovci postaju Bošnjaci

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment