Izbori BiH

ONLINE PETICIJA Građani od Schmidta traže da nametne elektronsko glasanje

banner

Zahtijevamo da se visoki predstavnik u Bosni I Hercegovini Christian Schmidt uključi i koristi svoja bonska ovlaštenja za implementaciju sistema elektronskog glasanja za Opće izbore 2022. godine, poručuju građani Bosne i Hercegovine koji su pokrenuli potpisivanje online peticije s navedenim zahtijevom. 

“Obzirom na to da je izborna prevara postala tako raširen događaj na izborima i da to izaziva ozbiljne sumnje u legitimitet izabranih zvaničnika, a istovremeno je sve manji odziv birača u posljednjih nekoliko godina i masovan egzodus građana koji napuštaju zemlju jer se ne osjećaju na ispravan način predstavljeni u institucijama. Do danas, ni jedan od glavnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini nije pokazao veliki interes za implementaciju sistema elektronskog glasanja, vjerovatno iz straha od gubitka vlasti”, navedeno je u obrazloženju autora peticije.

Dodaju da bi sistem elektronskog glasanja pomogao u ozbiljnom smanjenju izborne krađe stvaranjem digitalnog traga glasačkih listića koji bi pomogao u ponovnom prebrojavanju i reviziji. 

“To bi omogućilo sigurne, efikasne i transparentne izbore u Bosni i Hercegovini. Upravo iz ovih razloga zahtijevamo od visokog predstavnika da se uključi i da iskoristi svoja bonska ovlaštenja za implementaciju elektronskog glasanja prije predstojećih Općih izbora 2022. godine, kako bi se zajamčili slobodni i pošteni izbori u Bosni i Hercegovini”, poručili su autori.

Miralem Prljić, autor peticije za Patriju kaže da je potpise već proslijedio Uredu visokog predstavnika (OHR), ali da odgovor još nije dobio. 

“Mislim da je uvođenje elektronskog glasanja trenutno bitnije od reforme Izbornog zakona. Nisam još dobio odgovor iz OHR-a, potpisivanje i dalje traje. Ukoliko ne dobijem odgovor vjerovatno ću lično odnijeti spisak potpisa visokom predstavniku”, dodaje Prljić.

Peticiju je do sada potpisalo skoro 3.700 građana BiH, a potpisati se možete i vi OVDJE.

Related posts

CIK: Registracija birača iz dijaspore za Lokalne izbore 2024. godine u BiH traje do 23. jula ove godine

Editor

CIK BiH: U RS-u će se ponovo brojati glasovi za predsjednika i potpredsjednika, Dodik bijesan zbog odluke

Urednik BiH Info Desk

CIK nakon žalbi izmijenio broj birača koji glasaju iz dijaspore

Editor

4 comments

Emina Smailagic 24/02/2022 at 19:21

Obavezno elektronsko glasanje

Reply
Emina Smailagic 24/02/2022 at 19:21

Da

Reply
Dzvad ri 26/02/2022 at 22:19

Krajnje je vrie da se uvede kronsko glaane u cijeloj BH.. Dosta je spkulacija i krade desetina hiljada glasova!

Reply
Ramiza 28/02/2022 at 14:43

Samo elektronskim glasanjem mogu u Bosni i Hercegovini izbori mogu biti posteni.

Reply

Leave a Comment