Dopunske škole

SR Njemačka: Seminar za nastavnike/nastavnice bosanskog jezika

Stručno usavršavanje nastavnika/nastavnica maternjeg jezika (bosanskog jezika) u SR Njemačkoj održat će se 13. i 20. 03. 2021. godine. Prijave za seminar su u toku.

U organizaciji Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori sa sjedištem u Stuttgartu (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.) i Udruženja Otkrij bosanski iz Beča, 13. i 20. marta 2021. godine, u vremenu od 10 do 12 sati i 30 minuta, online (zoom aplikacija) održat će se seminar Stručno usavršavanje nastavnika maternjeg jezika (bosanskog jezika) u SR Njemačkoj.

Projekt je zamišljen kao podrška stručnom usavršavanju nastavnika/nastavnica bosanskog kao maternjeg jezika u Njemačkoj, posebno podrška nastavnicima/nastavnicama koji drže nastavu u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u ovoj zemlji. Stručni seminar trajat će 2 subote (5 sati, 7 časova) na kojem će se predavači predstaviti, sa adekvatnim stručnim temama vezanim za nastavu maternjeg jezika u višejezičnom društvu i problematikom vezanom za takav vid nastave.

Ciljevi projekta su: stjecanje novih naučnih i stručnih saznanja iz oblasti lingvistike i kulturologije za nastavnike maternjeg jezika (bosanskog jezika) u Njemačkoj; usvajanje savremenih metodičkih modela u nastavi jezika i književnosti sa fokusom na specifične okolnosti učenje jezika i književnosti izvan matične domovine; povezivanje i saradnja između udruženja Otkrij bosanski i Saveza dopuskih škola Bosne i Hercegovine i certificiranje nastavničkog kadra maternjeg jezika izvan granica Bosne i Hercegovine u cilju poboljšanja kvaliteta nastave u dopunskim školama BiH u SRNjemačkoj.

Predavači na seminaru za nastavnike/nastavnice bosanskog jezika u SR Njemačkoj bit će istaknuti univerzitetski profesori: prof. dr. Halid Bulić, Centar za bosanski, hrvatski i srpski jezik, Filozofski fakultet u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i prof. MMag. Azra Hodžić-Kadić, Sprachzentrum der Universität Wien, Österreichische Akademie der Wissenschaften; Otkrij bosanski – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian (Verein zur Förderung der bosnischen Sprache und Mehrsprachigkeit“.

– Izuzetno smo sretni da nastavnicima/nastavnicama koji/e rade u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj ponudimo ovaj projekat podrške. Još smo sretniji što će predavači na prvom seminaru ove vrste biti istaknuti unioverzitetski profesori iz Sarajeva i Beča. Zahvaljujemo se udruženju Otkrij bosanski iz Beča na saradnji, a sve nastavnike i nastavnice bosanskog jezika u SR Njemačkoj i predavače u bosanskim dopunskim školama pozivamo da se prijave za seminar. Krajnji rok prijave je 10.03.2021. godine.

Interes za seminar je veliki u cijeloj Njemačkoj. S obzirom da je broj učesnika ograničen, ostalo je još par slobodnih mjesta – kažu iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori.Prijave za seminar mogu se izvršiti putem E-maila: savez.bh.skola@gmx.de, halilovicharis@web.de i azra.hodzic-kadic@univie.ac.at.

Haris Halilović

Related posts

(Video) Djeca iz Konjević-Polja i dalje se školuju u Novoj Kasabi

Jezik, to smo mi!

Editor

Jasminka Jasna Hasanbašić, predsjednica Odbora bh. učitelja u Danskoj: Obrazovanje djece u dijaspori izuzetno je značajno

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment