Zanimljivosti

Slika obišla svijet: Kućica na rijeci Drini

banner

Sasvim slučajno naišli smo na slike kućica na rijeci koje su nas oduševile. Jako smo se iznenadili da se kućica nalazi u Srbiji u mjestu Bajina Bašta u Zlatiborskom okrugu.

Prva kućica na otočiću u rijeci Drini, sagrađena je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nastala je kao kuća za odmor od skakanja u rijeku. Budući da divlja struja nema milosti, kućica je više puta renovirana i ponovno izgrađena.Magazin National Geographic posvetio joj je broj kad je fotografija kućice dobila nagradu mjeseca 2012. godine. Tako je izazvala veliku svjetsku pažnju. O njoj je pisao i britanski Daily Mail navodeći kako godinama odolijeva divljoj prirodi, a nalazi se i na brojnim svjetskim listama najčudnijih kuća na svijetu.

Cijela ova priča o kućici nas je zaintrigirala da malo detaljnije istražimo priču o njezinom nastanku.
Priča počinje u ljeto daleke 1968. godine. Grupa dječaka, poslije kupanja u bistroj i hladnoj Drini, ležala je i sunčala se na stijeni. Kako stijena nije baš najudobnije mjesto za ležanje, odlučili su da s obale donesu daske i ideja je rođena. Naravno, nabujala Drina iste jeseni odnijela je daske sa stijene, ali je ideja ostala. Već sljedeće godine, u ljeto 1969. godine, jedan od tih dječaka sa svojih 17 godina pretvara ideju u djelo i gradi prvu kućicu na stijeni. Materijal je do stijene prevožen čamcima i kajacima, veći komadi su jednostavno spuštani u vodu nekoliko kilometara uzvodno, a zatim su izvlačeni iz vode i donošeni na stijenu. I tako je počela priča o kućici na stijeni.

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mjestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od rijetkih netaknutih oaza prirode u ovom dijelu sveta i zbog toga privlači pažnju turista iz cijeloga svijeta.

Blic.rs

Related posts

ENGLESKA : Mladi fudbaler Leicester Citya najbogatiji igrač današnjice!

Romi klali svinju usred Kelna, komšija Nijemac ostao u šoku

Urednik BiH Info Desk

Novi razlog da posjetite Sarajevo: Uskoro otvaranje parka “Gradska šuma”

Leave a Comment