BiH

Miletić pisao Inzku: “Nametnite zakon o negiranja genocida – moj prijedlog je dva puta “rušen” u Domu naroda PSBiH!”

Zlatko Miletić obratio se tim povodom Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH, i zatražio od njega da, u skladu sa svojim mandatom, nametne izmjene Krivičnog zakona kojim bi se sankcioniralo negiranje i veličanje genocida.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice je, po drugi put, odbio zahtjev za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida. Autori ovog prijedloga bili su poslanici Zlatko Miletić i Denis Bećirević. Sedam zastupnika u Domu naroda PSBiH, četiri iz SNSD-a i tri iz HDZ-a BiH, glasalo je protiv, dok su pet zastupnika iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić, neovisni zastupnik, glasali za usvajanje ovog prijedloga.

Zlatko Miletić obratio se tim povodom Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH, i zatražio od njega da, u skladu sa svojim mandatom, nametne izmjene Krivičnog zakona kojima bi se sankcioniralo negiranje i veličanje genocida.

Miletić u pismu informira Inzka da je njegov prijedlog po drugi put odbačen u Domu naroda PSBiH. “Kao ovlašteni predlagač, dostavljam Vam drugi put akt… od 27. 01. 2019. godine na koji mi niste odgovorili”, piše Miletić i podsjeća da je taj prijedlog “pao” u parlamentarnoj proceduri 23. januara prošle godine.

“Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine Vam dostavljam kao instituciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini sa ciljem da vas pozovem da korištenjem dodatnih ovlasti iz Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH nametnete ove izmjene zakona imajući u vidu da su presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju obavezujuće za sve institucije u Bosni i Hercegovini”, napisao je Miletić. 

“Neću posebno elaborirati pravosnažne presude sudova u Bosni i Hercegovini, kao ni Vaša obećanja, data javno u više navrata građanima BiH,da ćete ovo pitanje riješiti na traženi način”, stoji na kraju pisma državnog zastupnika Zlatka Miletića visokom predstavniku Valentinu Inzku.  

(“SB”)  

Related posts

Nevakcinisani iz Bosne i Hercegovine mogu putovati u ove države

Editor

Vrh SDA raspršio ideje pojedinaca, Bogićević će biti jedini kandidat za gradonačelnika

BHD Info Desk Administrator

Nakon protesta građana:”Bosnia Green Energy Project” za sada odustao od gradnje mini hidroelektrana na Plivi

Editor

Leave a Comment