BiH dijaspora

Sarajevo: Bh. umjetnik Saidin Salkić dobio trajnu izložbu u Konzulatu Australije

banner

Saidin Salkić, bh. umjetnik sa adresom u Melbourneu, dobio je postavku trajne izložbe u Konzulatu Australije u Sarajevu, a koju mu je dodijelila Ambasada Australije u Beču. To predstavlja izuzetan trenutak u prepoznavanju rada ovog autora.

U razgovoru za australske medije Salkić otkriva detalje o izložbi te šta za njega znači promocija njegovog rada u BiH.

“Odabrali smo pet djela među radovima mog novog stila slikanja, kako bismo predstavili određeni raspon radova koji zadire u različite dijelove umjetničke strukture ali i ljudskih osjećaja i stanja ljudske svijesti. Izložba se zove ‘Ljudska tjeskoba i radost’, i na neki način, tematski, govori o ljudskoj sposobnosti da osjeti tjeskobu i radost, u isto vrijeme i iz iste svijesti”, ističe umjetnik.

“Bilo mi je zlo”

U daljem razgovoru objašnjava kako njegov novi pravac u umjetnosti ne uključuje boje osim crne, bijele i srebrne odnosno sive, te dodaje i zašto.

“Odjednom sam osjetio jaku potrebu da se odmaknem od boja, jednostavno bilo ih je previše. Činilo se kako boje svi zloupotrebljavaju do mjere gdje to više nisam mogao tolerirati; bilo mi je zlo. Ovaj novi stil vrlo je sličan mojoj kinematografiji i omogućava mi da ispričam priču i izrazim se vrlo konkretno,” kaže Salkić.

Naglašava kako već postoji interes u BiH i regiji za njegovom izložbom, a svi zainteresirani moći će je posjetiti u prostorijama konzulata u ovisnosti o radnim satima.

Ujedinio BiH i Australiju

Za kraj odgovara na pitanje šta za njega lično znači ova izložba.

“Moram kazati da je za mene velika čast biti u prilici da ujedinim dvije omiljene zemlje na ovaj način: Bosnu i Australiju. Također je velika stvar znati da sam se izdignuo iz blatnjavih izbjegličkih šatora u kojima sam boravio kao dječak kako bi se našao u prvom planu moje nove zemlje, simbolizirajući njenu progresivnost i snagu s mojom umjetnošću na međunarodnoj sceni”.

Izložba će biti dostupna u periodu od 18. maja do 17. juna ove godine u prostorijama konzulata, utorkom I četvrtkom od 10 do 13 sati, prenosi N1.

Related posts

Dr. Sanja Huterer: „Prenesite svoje znanje iz dijaspore u BiH“

BHD Info Desk Administrator

JASMINA HOSTERT: NACIONALIZAM JE OTROV! GDJE GOD ŽIVITE, POSTAVITE ZNAK ZA MIR, ZNAK ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Editor

Sead Ramdedović državni službenik u Ministarstvu prosvjete u Luksemburgu: Svjetliji primjer iseljeničke priče

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment