Film/Tv

Završen film Aide Begić “Balada”: Premijera se očekuje u prvoj polovici naredne godine

banner

Francuska produkcija “Les Films de l’Après Midi”/Popodnevni filmovi, upravo je objavila vijesti o novim projektima, posebno u Bosni i Hercegovini. Oni zajedno sa sarajevskom produkcijskom kućom “Film House” koproduciraju dugometražno, igrano ostvarenje u režiji Aide Begić: “Balada”. Projekt koji se razvija šest godina, nalazi se u postprodukciji i njegovo prikazivanje je zakazano za početak sljedećeg proljeća, 2022. godine.

Za vrijeme snimanja, od prvog novembra do 15. decembra 2020, glavna glumica Marija Pikić, isto kao i rediteljica su oboljele od Covida-19. Ostvarenje je, uprkos opasnoj bolesti završeno za 23 dana i uz pauzu od 15 dana.

Glavni likovi su Meri, 30-godišnja domaćica te majka osmogodišnje Mije i njezin suprug Hasan, koji ženu izbacuje iz kuće, nakon izliva ljubomore. Primorana ostaviti kćerku, mlada žena odlazi kod svojih roditelja. Ubrzo razumijeva kako je u začaranom krugu provincijskog postojanja, između očekivanja i potreba porodice. Pokušavajući se snaći i pronaći samu sebe, prijavljuje se za snimanje filma, što uskoro započinje, u četvrti u kojoj je nastanjena. 

Sretna ekipa

Rediteljica je povjerila kako je “Balada” njezin prvi ljubavni film i ne opisuje rat niti globalne, društvene probleme a ni slične sadržaje:

-Teško smo snimali, bolest nas je primorala na prekid. Glavna glumica, direktor fotografije Erol Zupčević i ja smo bili pozitivni na Covid -19. Danas je bolje ali nismo zaključili finansiranje, iako je film završen. Čini mi se kao da sam radila 80 godina prošlog stoljeća, s povjerenjem i nadom. Pored problema djelovali smo poletno i sretni što se, napokon, dugogodišnji projekat ostvaruje. Zahvaljujući sedmoj umjetnosti, moguće se uzdignuti izvan stvarnosti, posmatrati svijet drugačijim pogledom. “Balada” je cijeloj ekipi bila posebna psihoterapija. Vjerujemo da će se naša odlučnost da snimanje privedemo kraju, reflektirati pozitivno na reakcije publike.

Pored Marije Pikić, u četvrtom cjelovečernjem filmu Aide Begić, značajne uloge interpretiraju Jasna Žalica, Slaven Vidak, Lana Stanišić, Enes Kozličić, Milan Tocinovski.

Premijera se očekuje u prvoj polovici 2022. godine. 

Džana Mujadžić

Related posts

Preminuo  bosanskohercegovački glumac Saša Petrović

BHD Info Desk Administrator

Dževdet Tuzlić na francuskom festivalu

Editor

Preminuo poznati bh. radijski i TV voditelj Tarik Helić

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment